Nadziane zapiekanki to trochę inna alternatywa dla znanych już zapiekanek. Pieczarki, wędlina, ser wszystko jak w tradycyjnych zapiekankach tyle, że cała zawartość ukryta jest w środku bułki. Wykonane w kajzerkach ale świetnie sprawdzą się też długie bagietki. U mnie dodatkowo z oliwkami i suszonymi pomidorami, które uwielbiam. Polecam spróbować u siebie 🙂
Nadziane zapiekanki
Drukuj przepisSkładniki
- -8 kajzerek lub 4 duże bagietki
- -250 g pieczarek
- -wędlina- około 200-250 g
- -200 g żółtego sera
- -3 jajka
- -kilka suszonych pomidorów
- -szczypiorek
- -czarne oliwki
- -pieprz, sól
Przygotowanie
Z bagietek lub kajzerek ścinamy górną część i wydrążamy środek, tak, aby przygotować miejsce na farsz.
Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni.Wędlinę, pomidory kroimy w paski a oliwki w plasterki. Ser ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy, dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie mieszamy.
Wypełniamy przygotowane wcześniej bagietki lub kajzerki. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 min w temp. 180 C.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Konczi i Szpileczka
26 czerwca 2014 at 10:28Pyszne zapiekanki!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!
Monika
21 marca 2015 at 21:43Bardzo fajny przepis na zapiekanki, jajko robi wielką robotę że tak powiem….trzyma wszystko w kupie….naprawdę pyszne i syte.
Marta
22 marca 2015 at 23:04Dziękuje 🙂 Zgadzam się, jajko jest niezastąpione w takich zapiekankach 🙂