Lekki, puszysty biszkopt z masą z jogurtu greckiego i mascarpone posypany owocami – to pyszna rozkosz dla podniebienia 🙂 Takie biszkoptowe omlety to idealny pomysł na podwieczorek, szczególnie dla małych łasuchów 🙂
Omlet biszkoptowy z owocami
Drukuj przepisSkładniki
- -5 jajek
- -10 łyżek mąki pszennej, u mnie z Kłos - Pol
- -5 łyżek cukru
- -czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- -200 g serka mascarpone
- -200 g jogurtu greckiego
- -cukier puder do smaku
- -owoce: u mnie borówki i maliny
Przygotowanie
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypujemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy szpatułką.
Dużą blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Małym talerzykiem lub miseczką odrysowujemy koła o średnicy około 10 cm (5 sztuk). Gdy mamy mniejszą blaszkę możemy upiec biszkopty w dwóch turach. Ciasto rozsmarowujemy na każdym obrysowanym krążku, wyrównujemy.
Biszkopty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gorące zdejmujemy z blachy i od razu składamy na pół. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt grecki i cukier puder, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia.
Wykonanie:
Omlety przekładamy masą, posypujemy owocami i cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
23 sierpnia 2015 at 11:59Wygląda obłędnie 🙂 zjadłabym taki na śniadanko 🙂
Obiad gotowy!
24 sierpnia 2015 at 08:56Niejeden duży łasuch byłby zachwycony taka kolacją:)
Agnieszka - PolskaZupa
24 sierpnia 2015 at 10:06Pyszna propozycja, przypomniałaś mi jak dawno nie było u mnie omletów 🙂
Marta
24 sierpnia 2015 at 21:19Takie omlety mogłabym jeść często 🙂