Boże Narodzenie/ Ciastka/ Święta

Orzechowe ciasteczka

Orzechowe ciasteczka

Orzechowe ciasteczka to jedne z lepszych ciasteczek jakie ostatnio jadłam. Są mega orzechowe, baardzo kruche i delikatne. Zrobiłam je z dodatkiem mąki arachidowej. Smakują wyśmienicie. Polecam 🙂

Orzechowe ciasteczka

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -150 g miękkiego masła
  • -0,5 szklanki cukru (120 g)
  • -niepełna szklanka mąki arachidowej (100 g)
  • -1 szklanka mąki pszennej (170 g)
  • -łyżeczka proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -100 g kropelek czekoladowych (lub 100 g dowolnej czekolady, drobno posiekanej)

Przygotowanie

Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając czekoladę. Jeżeli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej mąki pszennej. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Następnie kulki spłaszczamy widelcem tworząc wzorki.

Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 15 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

18 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    6 marca 2015 at 21:46

    Fantastyczne ciacha 🙂

  • Reply
    gin
    9 marca 2015 at 18:34

    Mniam, wyglądają smakowicie 🙂

  • Reply
    aurelia
    12 marca 2015 at 12:15

    Jaka to maka arachidowa

    • Reply
      Marta
      12 marca 2015 at 12:54

      Jest to mąka z zmielonych orzechów arachidowych (inaczej ziemnych).

  • Reply
    hala
    1 września 2016 at 09:08

    Jak dlugo takie ciasteczka utrzymuja swiezosc? Chce je zrobic dla corki do zlobka na urodziny i nie wiem czy nastepnego dnia beda rownie dobre?

    • Reply
      Marta
      1 września 2016 at 10:16

      Jeżeli będziesz je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku to utrzymają swieżość przez kilka dni 🙂

  • Reply
    Marzka
    9 października 2016 at 10:58

    Ciasteczka są przepyszne, bardzo szybko zniknęły! Dziękuję za przepis.

  • Reply
    Zdruzgotana Ewa
    1 grudnia 2016 at 20:10

    A mi się połączyły w jedną całość… 🙁 dlaczego? Wszystko wg przepisu, a oglądam bulgoczącą lawę w piekarniku. Wyszły tłuste, bo całe masło ale żeby aż tak? Pomocy! 😐

  • Reply
    Agata
    17 grudnia 2017 at 17:51

    Z dupy przepis. Rozlały mi się tak samo jak Ewie

    • Reply
      Marta
      18 grudnia 2017 at 09:55

      Może trzeba było dodać trochę więcej mąki ?

      • Reply
        Weronika
        19 stycznia 2018 at 10:47

        125 gram masła przy takich proporcjach mąki 🙂

  • Reply
    Karola
    14 kwietnia 2018 at 10:58

    Absolutnie przepyszne (szczególnie z kawałkami mlecznej Milki). Do ciasta (jeśli jest zbyt luźne) należy dodać ciut więcej mąki pszennej i nic się nie rozleje.

  • Reply
    Karolina
    27 kwietnia 2018 at 12:18

    A czy do ciasteczek nie powinnismy dodać jajka?

  • Reply
    Agata
    15 lipca 2018 at 16:20

    Wg mnie totalnie zaburzone proporcje. Ciastka wyszły totalnie tłuste, sam tłuszcz z orzechów i masła, rozpadają się tak, że nie da się ich zdjąć z blachy. Dałam więcej mąki, ale może warto zaznaczyc, jaka powinna być konsystencja, by dokładać tej mąki więcej

    • Reply
      Marta
      16 lipca 2018 at 22:14

      Jeżeli masa na ciasteczka była zbyt luźna to trzeba dać więcej mąki pszennej. Wszystko zależy od użytej mąki..

    • Reply
      Nika
      12 grudnia 2022 at 19:45

      Zgadzam się z Agatą. Rozpadają się, a konsystencja była ok. Niepotrzebnie przepis zajął mi miejsce w przepiśniku, bo niestety receptura jest bezużyteczna. Zmarnowałam produkty.

  • Reply
    PiK
    18 grudnia 2021 at 16:20

    Moje ulubione ciastka orzechowe. Bardzo dziękuję za ten przepis. Korzystam często, dodaję jeszcze odrobinę aromatu rumowego.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.