Orzechowe ciasteczka
Orzechowe ciasteczka to jedne z lepszych ciasteczek jakie ostatnio jadłam. Są mega orzechowe, baardzo kruche i delikatne. Zrobiłam je z dodatkiem mąki arachidowej. Smakują wyśmienicie. Polecam 🙂
Orzechowe ciasteczka
Drukuj przepisSkładniki
- -150 g miękkiego masła
- -0,5 szklanki cukru (120 g)
- -niepełna szklanka mąki arachidowej (100 g)
- -1 szklanka mąki pszennej (170 g)
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -100 g kropelek czekoladowych (lub 100 g dowolnej czekolady, drobno posiekanej)
Przygotowanie
Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól. Zagniatamy ciasto, pod koniec dodając czekoladę. Jeżeli masa jest zbyt luźna, należy dodać więcej mąki pszennej. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Następnie kulki spłaszczamy widelcem tworząc wzorki.
Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 15 minut.
Smacznego 🙂
18 komentarzy
Marzena
6 marca 2015 at 21:46Fantastyczne ciacha 🙂
gin
9 marca 2015 at 18:34Mniam, wyglądają smakowicie 🙂
aurelia
12 marca 2015 at 12:15Jaka to maka arachidowa
Marta
12 marca 2015 at 12:54Jest to mąka z zmielonych orzechów arachidowych (inaczej ziemnych).
hala
1 września 2016 at 09:08Jak dlugo takie ciasteczka utrzymuja swiezosc? Chce je zrobic dla corki do zlobka na urodziny i nie wiem czy nastepnego dnia beda rownie dobre?
Marta
1 września 2016 at 10:16Jeżeli będziesz je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku to utrzymają swieżość przez kilka dni 🙂
Marzka
9 października 2016 at 10:58Ciasteczka są przepyszne, bardzo szybko zniknęły! Dziękuję za przepis.
Zdruzgotana Ewa
1 grudnia 2016 at 20:10A mi się połączyły w jedną całość… 🙁 dlaczego? Wszystko wg przepisu, a oglądam bulgoczącą lawę w piekarniku. Wyszły tłuste, bo całe masło ale żeby aż tak? Pomocy! 😐
Agata
17 grudnia 2017 at 17:51Z dupy przepis. Rozlały mi się tak samo jak Ewie
Marta
18 grudnia 2017 at 09:55Może trzeba było dodać trochę więcej mąki ?
Weronika
19 stycznia 2018 at 10:47125 gram masła przy takich proporcjach mąki 🙂
Karola
14 kwietnia 2018 at 10:58Absolutnie przepyszne (szczególnie z kawałkami mlecznej Milki). Do ciasta (jeśli jest zbyt luźne) należy dodać ciut więcej mąki pszennej i nic się nie rozleje.
Karolina
27 kwietnia 2018 at 12:18A czy do ciasteczek nie powinnismy dodać jajka?
Marta
30 kwietnia 2018 at 16:20Nie.
Agata
15 lipca 2018 at 16:20Wg mnie totalnie zaburzone proporcje. Ciastka wyszły totalnie tłuste, sam tłuszcz z orzechów i masła, rozpadają się tak, że nie da się ich zdjąć z blachy. Dałam więcej mąki, ale może warto zaznaczyc, jaka powinna być konsystencja, by dokładać tej mąki więcej
Marta
16 lipca 2018 at 22:14Jeżeli masa na ciasteczka była zbyt luźna to trzeba dać więcej mąki pszennej. Wszystko zależy od użytej mąki..
Nika
12 grudnia 2022 at 19:45Zgadzam się z Agatą. Rozpadają się, a konsystencja była ok. Niepotrzebnie przepis zajął mi miejsce w przepiśniku, bo niestety receptura jest bezużyteczna. Zmarnowałam produkty.
PiK
18 grudnia 2021 at 16:20Moje ulubione ciastka orzechowe. Bardzo dziękuję za ten przepis. Korzystam często, dodaję jeszcze odrobinę aromatu rumowego.