Jakiś czas temu otrzymałam silikonową formę do pieczenia gofrów od firmy Tupperware. Forma przeznaczona jest do pieczenia gofrów w piekarniku. Jest alternatywą dla osób, które nie chcą kupować gofrownicy, bo np. nie mają miejsca na jej przechowywanie. W przeciwieństwie do tradycyjnej gofrownicy, silikonowa forma jest lekka i zajmuje bardzo mało miejsca.
Przetestowałam formę i muszę przyznać, że gofry wyszły dobre, lekkie i chrupiące.
Po upieczeniu, formę można szybko przemyć i schować do szafki.
Ja zrobiłam owsiane gofry z przepisu Pieguska, które bardzo mi smakowały. Nie zawierają w swoim składzie mąki tylko płatki owsiane. Polecam.
Owsiane gofry z piekarnika
Drukuj przepisSkładniki
- -180 g płatków owsianych
- -100 g cukru pudru (ja użyłam 50 g, dla mnie wystarczająca ilość)
- -4 jajka
- -4 łyżki wody
- -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- -100 g rozpuszczonego masła lub margaryny
- -kilka kropelek olejku migdałowego
Przygotowanie
Do miski wsypujemy płatki, wbijamy żółtka, dodajemy masło, cukier, proszek oraz wodę i olejek. Składniki miksujemy przez 5 minut. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy je z masą owsianą.
Masę wykładamy do foremek na gofry, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8 minut.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marzena
21 maja 2015 at 11:40Bardzo fajna foremka. Też by mi się przydała 🙂
healthy maniacs
21 maja 2015 at 13:34Foremka jest super, a gofry z piekarnika na pewno pyszne chrupiące 🙂
Marta
26 maja 2015 at 21:58Gofry z niej wyszły bardzo smaczne i chrupiące 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
21 maja 2015 at 15:40O jakby mi się przydała taka foremka, córcia uwielbia gofry a gofrownicę mam do niczego… Po tych goferkach widać że są puszyste i chrupiące 🙂
Marta
26 maja 2015 at 22:00Forma zajmuje bardzo mało miejsca, jak dla mnie wielki plus 🙂
foodmania
21 maja 2015 at 18:31super gofry!
Megly
21 maja 2015 at 21:00A ja dzisiaj miałam okazję jeść gofra ze swojej ukochanej budki z goframi. Całe liceum tamtędy chodziłam i nie raz kusiłam się na te pyszności. Smaki mi się przypomniały, a gofr był bardzo dobry. Jednak takie domowe są równie (jak nie bardziej!) wspaniałe. Nigdy nie robiłam wersji owsianej, że już o piekarnikowej nie wspomnę 🙂 Ciekawa opcja 🙂 Ja robię jedynie z gofrownicy 🙂 Pozdrowieńka 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
21 maja 2015 at 22:10Lubię gofry, ale takich z piekarnika jeszcze nie robiłam 🙂
OdchudzanieJestProste.pl
16 czerwca 2015 at 23:01do tak pysznego dania dorzucam odchudzający koktajl spalający tłuszcz
http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/
i do tego przyspiesza metabolizm.
Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów