Desery/ Śniadania i kolacje

Owsiane gofry z piekarnika

Jakiś czas temu otrzymałam silikonową formę do pieczenia gofrów od firmy Tupperware. Forma przeznaczona jest do pieczenia gofrów w piekarniku. Jest alternatywą dla osób, które nie chcą kupować gofrownicy, bo np. nie mają miejsca na jej przechowywanie. W przeciwieństwie do tradycyjnej gofrownicy, silikonowa forma jest lekka i zajmuje bardzo mało miejsca.
Przetestowałam formę i muszę przyznać, że gofry wyszły dobre, lekkie i chrupiące.
Po upieczeniu, formę można szybko przemyć i schować do szafki.

Ja zrobiłam owsiane gofry z przepisu Pieguska, które bardzo mi smakowały. Nie zawierają w swoim składzie mąki tylko płatki owsiane. Polecam.

 

Owsiane gofry z piekarnika

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -180 g płatków owsianych
  • -100 g cukru pudru (ja użyłam 50 g, dla mnie wystarczająca ilość)
  • -4 jajka
  • -4 łyżki wody
  • -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • -100 g rozpuszczonego masła lub margaryny
  • -kilka kropelek olejku migdałowego

Przygotowanie

Do miski wsypujemy płatki, wbijamy żółtka, dodajemy masło, cukier, proszek oraz wodę i olejek. Składniki miksujemy przez 5 minut. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy je z masą owsianą.

Masę wykładamy do foremek na gofry, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 8 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    21 maja 2015 at 11:40

    Bardzo fajna foremka. Też by mi się przydała 🙂

  • Reply
    healthy maniacs
    21 maja 2015 at 13:34

    Foremka jest super, a gofry z piekarnika na pewno pyszne chrupiące 🙂

    • Reply
      Marta
      26 maja 2015 at 21:58

      Gofry z niej wyszły bardzo smaczne i chrupiące 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    21 maja 2015 at 15:40

    O jakby mi się przydała taka foremka, córcia uwielbia gofry a gofrownicę mam do niczego… Po tych goferkach widać że są puszyste i chrupiące 🙂

    • Reply
      Marta
      26 maja 2015 at 22:00

      Forma zajmuje bardzo mało miejsca, jak dla mnie wielki plus 🙂

  • Reply
    foodmania
    21 maja 2015 at 18:31

    super gofry!

  • Reply
    Megly
    21 maja 2015 at 21:00

    A ja dzisiaj miałam okazję jeść gofra ze swojej ukochanej budki z goframi. Całe liceum tamtędy chodziłam i nie raz kusiłam się na te pyszności. Smaki mi się przypomniały, a gofr był bardzo dobry. Jednak takie domowe są równie (jak nie bardziej!) wspaniałe. Nigdy nie robiłam wersji owsianej, że już o piekarnikowej nie wspomnę 🙂 Ciekawa opcja 🙂 Ja robię jedynie z gofrownicy 🙂 Pozdrowieńka 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    21 maja 2015 at 22:10

    Lubię gofry, ale takich z piekarnika jeszcze nie robiłam 🙂

  • Reply
    OdchudzanieJestProste.pl
    16 czerwca 2015 at 23:01

    do tak pysznego dania dorzucam odchudzający koktajl spalający tłuszcz
    http://odchudzaniejestproste.pl/napoj-pobudzenie-metabolizmu-spalacz-tluszczu-i-przyspieszacz-metabolizmu-diy/
    i do tego przyspiesza metabolizm.
    Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.