Dziś przedstawiam Wam przepis na szybką przekąskę czyli parówki w cieście francuskim. W formie takich małych kąsków świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju imprezy, kolację lub przekąskę. Posmakują dzieciom jak i dorosłym 🙂
Parówki w cieście francuskim
Drukuj przepisSkładniki
- -opakowanie ciasta francuskiego
- -6 parówek dobrej jakości (u mnie z szynki)
- -ser żółty
- Dodatkowo:
- -1 jajko roztrzepane (do posmarowania)
- -ziarna sezamu
- -wykałaczki
- -ketchup
Przygotowanie
Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych prostokątów. Na każdym prostokącie na całej jego długości układamy po trochę startego sera żółtego. Na wierzch układamy parówkę i zwijamy ściśle w roladki, zlepiając boki. Następnie każdą z nich kroimy na 4 równe części.
Pokrojone roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut do zrumienienia.
Wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy. Układamy na talerzu następnie w każdą roladkę wbijamy wykałaczkę. Podajemy z ketchupem.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
domowacukierniaewy.blox.pl
25 września 2014 at 18:22Pyszna propozycja, na imprezę świetny pomysł 🙂
Marta
25 września 2014 at 23:56W sam raz na jeden kęs 🙂
Marta
26 września 2014 at 00:02Smakują chyba każdemu 🙂
Marzena
25 września 2014 at 19:12Też takie robię, są świetne 🙂 czasami tak samo robię kabanoski 🙂 wszystkim smakują 🙂
Marta
25 września 2014 at 23:58Fajnie, że robi się je naprawdę bardzo szybko 🙂
filizanka-smakow
26 września 2014 at 13:22Ale pychotka !!!