Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Są pyszne i proste w wykonaniu. Można zrobić je na obiad, kolację, święta czy każdą inną okazję. Wyglądają bardzo oryginalnie 🙂
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mięsa mielonego
- -1 duża cebula
- -2 jajka
- -2 łyżki bułki tartej
- -łyżeczka kminu rzymskiego
- -sól, pieprz
- -łyżeczka ziół prowansalskich
- -łyżka sosu sojowego
- -około 18 pieczarek
- -ser żółty starty na tarce o dużych oczkach
Przygotowanie
Pieczarki obieramy, delikatnie odcinamy ogonki. Środek każdej pieczarki posypujemy solą oraz pieprzem. Ogonki kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Odkładamy do przestudzenia.
W misce mieszamy mięso mielone, jajka, bułkę tartą, przyprawy, podsmażoną cebulę z ogonkami oraz sos sojowy. Każdą pieczarkę faszerujemy mięsem mielonym. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pieczenia każdą pieczarkę posypujemy startym serem żółtym.
Smacznego 🙂
4 komentarze
bryssska
7 marca 2015 at 08:34fajnie się prezentują;
Ania - Kto ugości moich gości?
7 marca 2015 at 09:31Bardzo dekoracyjne i na pewno pyszne!
maja
10 marca 2015 at 12:24a co z ogonkami zrobić ?:)
Marta
10 marca 2015 at 12:41W przepisie jest napisane, ogonki kroimy z cebulą i podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do mięsa 🙂