Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe

Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową

Pyszne i aromatyczne roladki schabowe nadziane żółtym serem, ogórkiem kiszonym i papryką. Środek wysmarowany dodatkowo ostrą musztardą dla wyostrzenia ich smaku. Ugotowałam je w delikatnym sosie, dzięki czemu wyszły miękkie i soczyste w środku. Podane na kaszy gryczanej z warzywami z dodatkiem zielonej fasolki. Polecam na codzienny jak i bardziej wykwintny obiad.

roladki_schaboweroladki_schabowe3roladki_schabowe2roladki_schabowe4

Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -10 plastrów schabu
  • -4 ogórki kiszone
  • -1 papryka czerwona (może być również konserwowa z słoika)
  • -kawałek sera żółtego
  • -musztarda
  • -sól, pieprz
  • -papryka ostra
  • -mąka do obtoczenia kotletów
  • -olej do smażenia
  • sos:
  • -2,5 szklanki wody
  • -2 łyżki mąki pszennej
  • -1 łyżka vegety (opcjonalnie kawałek kostki rosołowej)
  • -2 łyżki śmietanki kremówki 12 %
  • -sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • -opakowanie kaszy gryczanej z warzywami (Piątnica)
  • -opakowanie fasolki szparagowej zielonej (Iglotex)
  • -2 łyżki oliwy z oliwek
  • -łyżka octu balsamicznego
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka tymianku, bazylii
  • -szczypta ostrej papryki
  • -garść pestek słonecznika

Przygotowanie

Plastry schabu cienko rozbijamy tłuczkiem (przykrywając je folią aby mięso się nie rozerwało). Posypujemy z obu stron pieprzem, solą i ostrą papryką. Paprykę kroimy w ćwiartki, paprykę i ser żółty w paski. Każdy kawałek mięsa smarujemy cienką warstwą musztardy, następnie układamy po kawałku sera żółtego, ogórka i papryki. Zwijamy ściśle, boki zaginając do środka. Każdą roladkę otaczamy lekko w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony do zrumienienia. Następnie podlewamy je wodą, dodajemy vegetę (lub kostkę rosołową) i dusimy na małym ogniu przez około 30-40 minut. Pod koniec dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i odrobiną gorącego wywaru. Zagotowujemy i doprawiamy.

Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.

Fasolkę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, tymiankiem i bazylią. Polewamy ją oliwą z oliwek, octem balsamicznym i mieszamy.

Na talerzu układamy fasolkę szparagową, kaszę gryczaną, roladki i sos. Podajemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    15 lutego 2015 at 12:56

    Bardzo apetyczny, kolorowy i zdrowy obiadek! Mniam 😉

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    15 lutego 2015 at 13:27

    Pyszna propozycja na obiad, całe danie prezentuje się znakomicie 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    15 lutego 2015 at 17:10

    Uwielbiam takie roladki! Całość prezentuje się bardzo smakowicie!

  • Reply
    Marzena
    15 lutego 2015 at 18:17

    Rewelacyjne roladki, pysznie wyglądają 🙂

  • Zostaw komentarz

    Search

    Wszystkie...

    Exact matches only
    Search in title
    Search in content
    Search in comments
    Search in excerpt
    Filter by Custom Post Type