Pieczone naleśniki z serem
i truskawkami z dodatkiem sosu śmietanowego!! Jak dla mnie smakują o wiele lepiej od tych tradycyjnych, które do tej pory jedliśmy! Takie naleśniki możemy wcześniej przygotować, ułożyć w naczyniu, a pózniej tylko zapiec i podać. Jako dodatek polecam dodać do nich sezonowe owoce, u mnie to truskawki na które zaczął się właśnie sezon! 🙂
Pieczone naleśniki z serem
Drukuj przepisSkładniki
- Naleśniki:
- -2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam 1 szklanki mąki pszennej i 1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej)
- -1 szklanka mleka
- -1 szklanka wody gazowanej
- -2 jajka
- -szczypta soli
- -1 łyżka oleju
- Nadzienie:
- -500 g twarogu
- -150 g serka homogenizowanego serka waniliowego
- -150 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- -1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
- -3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
- Sos śmietanowy:
- -300 ml śmietanki kremówki 30 %
- -2 jajka
- -2 łyżki cukru
- -czubata łyżka proszku budyniowego
- Dodatkowo:
- -truskawki do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie
Naleśniki:
Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na kilka minut.
Patelnię rozgrzewamy. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor (najlepiej na patelni bez dodatku tłuszczu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać odrobinę mleka.
Nadzienie:
W misce rozgniatamy twaróg, dodajemy serek, jogurt, proszek budyniowy i cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy
Wykonanie:
Na każdy naleśnik wykładamy czubatą łyżkę masy twarogowej. Zwijamy ścisłe i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut, aż całość się zapiecze, a sos zgęstnieje.
Sos:
W misce mieszamy wszystkiego składniki sosu.
Smacznego 🙂
Notatki
Z podanego ciasta naleśnikowego wychodzi około 12 dużych naleśników.
1 Komentarz
Megly
31 maja 2017 at 18:48Chcę te pyszne, pieczone naleśniki domowe! Tak, tak, tak! 🙂
Już od dawna chciałam je zrobić, ale jakoś tak schodziło.
Pieczone muszą być rewelacyjne.
Pozdrawiam 🙂