Kulki raffaello z kaszy jaglanej
to prosty i smaczny deser dla dużych i małych łasuchów. Wykonane z kaszy jaglanej, a więc są zdrową alternatywą deseru dla osób na diecie 🙂 W przepisie dodałam roztopioną białą czekoladę, jeżeli chcecie ograniczyć ilość kalorii możecie ją pominąć i dodać więcej miodu bądź cukru trzcinowego. Polecam, takie kuleczki posmakują nawet osobom, które nie przepadają za kaszą 🙂
Kulki raffaello z kaszy jaglanej
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g suchej kaszy jaglanej
- -puszka mleka kokosowego
- -200 g wiórek kokosowych
- -kilka łyżek miodu lub cukru (ja użyłam trzcinowego), do smaku
- -100 g białej czekolady (można pominąć), rozpuszczonej
- -2 łyżki oleju kokosowego
- Dodatkowo:
- -100 g migdałów (obranych ze skórki)
- -100 g białej czekolady, rozpuszczonej
- -wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie
Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut, a następnie obrać ze skórki.
Do garnka przekładamy opłukaną na sicie kaszę jaglaną (najpierw wrzątkiem, a później zimną wodą). Dodajemy mleczko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 15 minut). Po tym czasie dodajemy wiórki kokosowe, miód lub cukier, olej kokosowy i białą czekoladę (jeżeli używamy). Gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, masę przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia. Najlepiej na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej wkładamy po jednym migdale. Każdą kuleczkę obtaczamy delikatnie w czekoladzie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Przygotowane kulki raffaello przechowujemy w lodówce, w szczelnym pojemniku do kilku dni.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Megly
6 czerwca 2017 at 07:51Miałam kiedyś okazję próbować podobnych. Nawet pomagałam w ich przygotowaniu.
Wiadomo, są obłędne! 🙂 Ach, ten kokos.
Tutaj zamieniłabym cukier na ksylitol (lub erytrol) i byłoby idealnie!
Pozdrawiam serdecznie! 🙂
Pieruńskie maszkety
7 czerwca 2017 at 18:03Robiłam te pralinki w nieco innej wersji, smakowały obłędnie, kaszy w ogóle nie czuć 🙂
Jpolski.pl
14 czerwca 2017 at 15:16Spróbuję jeszcze dziś! Dzięki za przepis ;*
Ania
21 czerwca 2017 at 10:51Dziękuje za przepis. Kuleczki prezentują się wybitnie apetycznie. Zawsze byłam fanką rafaello, cena mnie jednak troche odstraszała. Postaram sie na dniach przygotować tę wersję.
Swoje jednak przygotuję z całym migdałem w środku kokosowej kuleczki. Na wzór oryginału 🙂
Ewelina
5 września 2017 at 09:15Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 super przepis 🙂
Patrycja
30 listopada 2017 at 16:11A czy w jednej puszce ma sie ta cala kasza ugotowac?
Marta
30 listopada 2017 at 16:27Tak.
kulinarnesos.pl
8 września 2018 at 19:28Bardzo fajne kulki. Jaglane, więc idealne na upalne dni, bo się nie rozpłyną.
Parę dni temu też zrobiłam, takie bardziej uproszczone – mascarpone + czekolada + wiórki kokosowe. Wyszły pycha;)
Twoją wersję zostawiam sobie do przetestowania;)