Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe, jedno z moich ulubionych. Musicie koniecznie wypróbować przepis 🙂 Jak dla mnie rewelacja!
Ja podałam kurczaka z kaszą bulgur, ale możecie podać go również z ziemniakami czy ryżem.
Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo - musztardowym
Drukuj przepisSkładniki
- -1 kg udek z kurczaka
- -przyprawa do kurczaka
- -1/4 szklanki płynnego miodu
- -1/4 szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
- -2 łyżki ostrej musztardy
- -2 łyżki octu winnego
- -2 łyżki oleju
- -3 ząbki czosnku
- -2 cebule
- -kilka gałązek świeżego rozmarynu
- -sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Udka myjemy i osuszamy. Posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odkładamy.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć.
Miód, musztardy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać ze sobą na jednolitą masę.
Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dokładnie sosem. Przełożyć cebulą, czosnkiem i rozmarynem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 30 minut. W połowie tego czasu podlać sosem.
Po upływie 30 minut zdjąć folię, ponownie podlać powstałym sosem i piec jeszcze 40 minut do zarumienienia się skórki (często polewając sosem).
Smacznego 🙂
4 komentarze
Megly
25 maja 2015 at 12:01Smakowite. Miła odmiana. Ja miałam kurczaka na obiadek w weekend, także to mięsko miałam okazje jeść. Jednak nie w takim ekstra sosie. Miód i musztarda to dopiero musiały być smaki- mmm. Wygląda smacznie! Pozdrawiam 🙂
Marta
26 maja 2015 at 21:53Dzięki, kurczak smakował wspaniale, pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
25 maja 2015 at 21:44Fajny pomysł na kurczaka, zawsze warto odmienić to mięso, szczególnie w taki pyszny sposób 🙂
Marta
26 maja 2015 at 21:51Dla takiego przepisu warto i to bardzo 🙂