Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię pieczone mięsko na kanapki. Nie dość, że świetnie smakuje to mam pewność co jem i co podaję mojej rodzinie. Tym razem zrobiłam pierś z indyka w aromatycznej panierce. Wyszedł bardzo soczysty i miękki w środku. Długo utrzymuje świeżość. Polecam
Pieczony indyk na kanapki
Drukuj przepisSkładniki
- -około 1 kg piersi z indyka
- -2 łyżki oleju
- -1 łyżka przyprawy do mięsa, u mnie z Knorra
- -papryka ostra
- -sól, pieprz
- -majeranek, tymianek, zioła prowansalskie
- -2 ząbki czosnku
- Dodatkowo:
- -łyżka miodu
- -łyżka masła
Przygotowanie
Pierś z indyka dokładnie myjemy, osuszamy. W misce mieszamy olej, przyprawę do mięsa, paprykę ostrą, sól, pieprz, zioła oraz 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Musi powstać w miarę gęsta marynata. Przygotowaną marynatą smarujemy dokładnie mięso, wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Następnego dnia mięso wkładamy do rękawa do pieczenia mięsa. Na mięsie układamy łyżkę miodu oraz masło pokrojone na mniejsze części. Worek zawijamy szczelnie dołączonym klipsem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej godzinę.
Po upieczeniu worek rozcinamy i pozostawiamy mięso do ostygnięcia.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Marzena
11 października 2014 at 20:21Też uwielbiam mięska na kanapki, są pyszne i wiem co jem 🙂 świetnie to zrobiłaś 🙂
Marta
14 października 2014 at 16:56Dzięki, swoje mięsko na kanapki smakuje najlepiej 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
12 października 2014 at 18:17Też lubię takie mięsa, przynajmniej są zdrowe, bo że smaczne to wiadomo 🙂
Marta
14 października 2014 at 16:59Dokładnie, wiemy co jemy 🙂