Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Makarony

Kurczak curry w mleczku kokosowym

Dziś zapraszam was na danie z kuchni azjatyckiej – ostrego kurczaka curry w mleczku kokosowym. Kurczak z dodatkiem pasty curry, zatopiony w mleku kokosowym i pomidorach smakuje pysznie. Danie przygotowałam z produktów z azjatyckiego tygodnia w Lidl. W sklepie możecie znaleźć m.in mleczko kokosowe, pastę curry, różne sosy, makarony sojowe, chlebek naan i wiele innych produktów. Zapraszam na zakupy oraz na wypróbowanie przepisu 🙂

Kurczak curry w mleczku kokosowym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -500 g piersi z kurczaka
  • -2 cebule
  • -3 ząbki czosnku
  • -sos sojowy
  • -przyprawa 5 smaków
  • -kawałek starego imbiru
  • -1,5 łyżki pasty curry
  • -łyżka kurkumy
  • -1 średniej wielkości cukinia
  • -puszka pomidorów
  • -puszka mleka kokosowego
  • -papryczka chilli
  • -olej do smażenia, u mnie kukurydziany
  • Do podania:
  • -ryż lub makaron

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, przyprawą 5 smaków, sosem sojowym i ostrą papryką. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy doprawioną pierś z kurczaka i podsmażamy chwilkę do lekkiego zrumienienia. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek, posiekaną papryczkę chilli, starty imbir, pokrojoną w plastry cukinię, curry i kurkumę. Smażymy chwilę. Następnie wlewamy pomidory z puszki i mleko kokosowe, mieszamy. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pierś z kurczaka i gotujemy całość kolejne 10 minut.

Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    7 sierpnia 2015 at 11:20

    Orientalnie i niezwykle smakowicie 🙂

  • Reply
    Marzena
    7 sierpnia 2015 at 11:23

    No proszę jak się zgrałyśmy. U mnie curry warzywne. Pysznie to zrobiłaś Martuś 🙂

    • Reply
      Marta
      7 sierpnia 2015 at 13:05

      Jak widać mamy podobne smaki 🙂 Pozdrawiam Marzenko 🙂

  • Reply
    wera
    8 sierpnia 2015 at 14:50

    A kiedy dodać imbir?

    • Reply
      Marta
      8 sierpnia 2015 at 15:20

      Imbir dodajemy razem z papryczką chilli, umknęło mi to w opisie przygotowania 🙂

  • Reply
    blw
    10 sierpnia 2015 at 14:15

    brzmi bardzo apetycznie 🙂 już zapisuje w moim przepiśniku!

    • Reply
      Marta
      18 sierpnia 2015 at 14:10

      Polecam 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    10 sierpnia 2015 at 14:34

    ale nabrałam ochoty na azjatyckie smaki! taki kurczak brzmi bardzo zachęcająco:)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.