Pieczony ryż z jabłkami to wspomnienie smaków z dzieciństwa. To takie proste, a zarazem pyszne danie. Ryż tradycyjnie ugotowałam na mleku z dodatkiem masła, a jabłka uprażyłam na patelni. Całość zalałam słodką śmietanką, dzięki czemu ryż nie wychodzi suchy. Koniecznie wypróbujcie, przepis jest rewelacyjny 🙂
Pieczony ryż z jabłkami
Drukuj przepisSkładniki
- -1 szklanka suchego ryżu
- -4 łyżki masła
- -2 szklanki mleka
- -4 łyżki cukru (ja użyłam trzcinowego)
- -1 kg jabłek
- -łyżeczka cynamonu
- -1 szklanka słodkiej śmietanki 30 %
- -1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie
Do garnka przesypujemy suchy ryż, dodajemy 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru i mleko. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy na niej jabłka z cynamonem, cukrem (pozostałe 2 łyżki) i cukrem waniliowym (gdy jabłka są mocno kwaśne, możemy je dodatkowo dosłodzić) przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie naczynia wykładamy połowę ryżu, na nim układamy połowę jabłek. Następnie układamy resztę ryżu i pozostałe jabłka. Na wierzch wylewamy słodką śmietankę.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy