Witajcie Kochani po dłuuuuuugiej przerwie. Ostatnio w moim życiu dużo się działo, w domu pojawiła się druga córeczka i na to wszystko nałożyła się przeprowadzka do nowego mieszkania :).
Nie przedłużając chciałam Wam dzisiaj zaproponować szybkie, ale jakże efektowne danie, które zachwyci nie jedno podniebienie. Pierś z kurczaka nadziana pieczarkami zawinięta w ciasto francuskie wychodzi soczysta, delikatna i bardzo smaczna.
Dodajmy do tego pieczone ziemniaczki oraz ulubioną sałatkę i obiad gotowy. Zapraszam do sprawdzenia przepisu w swojej kuchni 🙂
Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło. Podsmażamy cebulę i pieczarki do zrumieniania, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Każdą pierś z kurczaka nacinamy w środku tworząc kieszeń. Mięso posypujemy przyprawami na zewnątrz i w środku. Do środka każdej piersi nakładamy farsz pieczarkowy, odkładamy na talerz. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasta francuskie dzielimy na 4 duże kawałki (z jednego ciasta francuskiego otrzymamy 2 kawałki). Na środku każdego kawałka układamy nadzianą pierś z kurczaka. Po dwóch stronach nacinamy ciasto tworząc paski, którymi otaczamy kurczaka (patrz zdjęcie). Wierzch każdego kawałka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Smacznego 🙂 Do farszu pieczarkowego możecie dodać starty ser typu mozzarella.Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Drukuj przepisSkładniki
Przygotowanie
Notatki
28 komentarzy
Monika
20 stycznia 2020 at 22:35Wygląda niesamowicie :D. Dodaję do zakładek i z pewnością sobie przygotuję.
Zdzisław
21 stycznia 2020 at 09:54Przepis jest bardzo prosty, a wygląda pysznie. Dziś nie mam czasu na gotowanie, więc ten przepis będzie idealny na dzisiejszy obiad.
Barbara
12 lutego 2020 at 09:44Muszę spróbować, bo nie jadłam jeszcze kurczaka w takiej wersji. Bardzo lubię zapiekanki z ciasta francuskiego, ale takiej wersji jeszcze nie próbowałam 😉
Marysia
14 lutego 2020 at 13:40Ale to wygląda smakowicie. Wow
Adrian
22 lutego 2020 at 14:00Moja budyniówka i ja już się nie możemy doczekać żeby spróbować tego przepisu. Jako, że nie jestem mistrzem gotowania to taki prosty przepis zdaje się być idealny. No i co najważniejsze – wygląda smacznie 😀
Karolina
19 marca 2020 at 15:28Same pyszności
Tomasz Janicki
21 sierpnia 2020 at 18:54Ale pysznie wygląda !
Mila
19 marca 2020 at 15:36Wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje. Będę musiała wypróbować Twój przepis w niedziele. Nie mam talentu do gotowania, ale mam nadzieje, że tym razem mi się uda i wszyscy będą zadowoleni.
Mońki
25 maja 2020 at 20:14Ja już wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że mojej rodzinie bardzo smakował taki obiad 🙂 często testuję nowe przepisy, bo uwielbiam gotować. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, więc sprawdzi się z pewnością jako „szybki” obiad. Następnym razem dodam jeszcze starty ser 🙂
Xtrees
10 września 2020 at 11:32Czy do przygotowania tego dania można użyć innych części kurczaka?
Pozdrawiam
Magdalena
4 października 2020 at 15:04Niby prosty przepis, a wygląda bardzo efektownie i smacznie. Ciekawa odmiana podania piersi z kurczaka oraz ziemniaczków. Na pewno skuszę się na przygotowanie takiego dania przy najbliższej okazji.
Kamila
12 października 2020 at 20:21Uwielbiam ciasto francuskie w każdym wydaniu, więc na pewno spróbuję zrobić taką pierś z kurczaka. Do tego te drobno krojone ziemniaczki, wyglądają naprawdę efektownie. Jak dla mnie można je też polać sosem na bazie jogurtu naturalnego, będzie na pewno smacznie.
Katarzyna G
21 grudnia 2020 at 09:37Uwielbiam ten przepis.
Ewa
18 stycznia 2021 at 11:32Wygląd tego dania jest fantastyczny i pewnie tak samo smakuję. Będę musiała wypróbować Twój przepis.
Maryś
2 kwietnia 2021 at 21:31Danie świetne a bardzo lubię drób więc będzie doskonałe na obiad dziękuje:)
modelsmile
16 lutego 2022 at 17:45drób w takiej postaci wygląda interesująco 🙂
Anetamama2
4 czerwca 2022 at 17:29Mega ciekawe połączenie, mi to już się znudziła pierś w bułce ciągle ten sam smak. A tu w takim chrupiącym cieście francuskim. Na pewno wypróbuje moje dzieciaki powinny być szczęśliwe że wreszcie coś nowego
Adeta
25 lipca 2022 at 13:46Uwielbiam każdego rodzaju ciasto francuskie(kupne i własnoręcznie robione) ale z całego serca polecam samemu nauczyć się robić. Takie mi najbardziej smakuje, tak jak chyba wszystko co samemu się zrobi- chyba że się nie ma czasu to się kupuje „kupne” 🙂
Zobaczycie, że całkiem inaczej smakuje taki kurczak w swoim cieście francuskim. A przepis powyżej wykorzystałam i powiem wam- niby prosty a przepyszny 🙂 polecam z całego serduszka! Szybko i smacznie. Pozdrawiam. Adeta
Dietomix.pl
28 listopada 2022 at 09:01Smakowicie wygląda to danie. Przyznam że chętnie skorzystam z tego przepisu.
Aneta
30 grudnia 2022 at 11:25Chętnie skosztuję takie pyszności
Food Harmony
3 lutego 2023 at 12:59Bardzo smacznie to wyglada – jeszcze dzisiaj wypróbuję ten przepis – Dziękuje 🙂
Angelika
15 lutego 2023 at 16:50No i znalazłam przepis na obiad na jutro. Wygląda mega, fajne zdjęcia robisz. Dzieciakom moim na pewno zasmakuje
thermosmaki
4 kwietnia 2023 at 13:04Wygląda to znakomicie, ostatnio robię często pierś z kurczaka w thermomixie z przepisów z cookido, ale w takiej odsłonie jeszce nie robiłam. Muszę spróbować zrobić na obiadek w najbliższym czasie.
Renata
27 kwietnia 2023 at 14:30Super przepis, właśnie mam zamiar go wypróbować, tylko mam jedno pytanie…czy pierś dobrze się upiecze w 25 miut Bardzo proszę o odpowiedź
Renata
27 kwietnia 2023 at 18:06Właśnie zrobiłam i wyszło super. Muszę jednak dodać, że po 25 minutach obniżyłam blachę o jeden poziom , zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i wydłużyłam czas o 15 minut, danie królewskie, dziękuję za ten przepis
Kaldekor
5 września 2023 at 09:24Wypróbowałam ostatnio ten przepis, kiedy organizowałam kolację w moim salonie o wystroju w stylu minimalistycznym. Muszę przyznać, że pierś z kurczaka w cieście francuskim idealnie komponowała się z moją jadalnią. Proste, ale wyrafinowane danie w otoczeniu minimalistycznych mebli i delikatnego oświetlenia. Zastanawiam się, jakie wino by tu najlepiej podać? Myślę, że białe, chłodne, z nutami cytrusów byłoby idealne. Aha, dodatkowym plusem jest to, że mój nowy stół w jadalni z jasnego drewna idealnie podkreślił estetykę podanej potrawy. Dziękuję za inspirację kulinarną i mam nadzieję na więcej przepisów, które będę mogła podać w moim wnętrzu.
Asia z mTower
7 grudnia 2023 at 14:09Twój przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim robi wrażenie! To genialne połączenie soczystego kurczaka z chrupiącym ciastem – prosto z kuchni pełnej smaku i kreatywności.
Bajorek
6 marca 2024 at 03:14Ale tak zapleść ciasta francuskiego to nie będę umiał 🙂