Pizza korona
Pizza korona, dzisiaj zapraszam was po przepis na pizzę o nazwie korona, która nie tylko fajnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Jeśli znudziła się wam już tradycyjna pizza to zachęcam was do zrobienia pizzy w trochę innej formie niż zwykle. Zaskoczycie w ten sposób swoich bliskich 🙂
Pizza korona
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -3 szklanki mąki
- -25 g świeżych drożdży
- -około 1 szklanka wody
- -szczypta cukru
- -łyżeczka soli
- -2 łyżki oleju
- Dodatki:
- -350 g pieczarek
- -1 cebula
- -150 g wędliny, ja użyłam takich cienkich patyczków szynkowych od Tradycyjne Jadło
- -1 kulka sera mozzarella
- -100 g sera żółtego
- -sól, pieprz
- Sos pomidorowy:
- -100 g przecieru pomidorowego
- -1 ząbek czosnku
- -po 1 łyżeczce bazylii i oregano
- -szczypta cukru
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Ciasto:
Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę cukru, rozcieramy. Wlewamy wodę (pół szklanki), mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę wody, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.
Dodatki:
Pieczarki obieramy, kroimy w pół talarki. Cebulę również obieramy i kroimy w cienką kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy na niej cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu kiedy będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.
Kiełbaskę kroimy na cienkie plasterki (możemy ją również podsmażyć na patelni). Ser mozzarella kroimy w większą kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Sos pomidorowy:
W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu, doprawiamy.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 30 cm. Na środku ciasta rysujemy mniejszy okrąg i kroimy go na 8 części (od środka, w ten sposób powstanie 8 trójkątów). Nie pokrojoną część ciasta smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim pieczarki z cebulą, wędlinę, mozzarellę oraz ser żółty. Powstałe, rozcięte trójkąty zawijamy pod brzeg ciasta z farszem.
Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy dowolnymi ziołami np. bazylią, oregano.
Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez około 20 minut.
Smacznego 🙂
Notatki
Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża oraz jedna mniejsza pizza.
10 komentarzy
Kulinarny Lans
8 listopada 2015 at 12:55Na bogato 😀
Marta Gotuje
8 listopada 2015 at 13:17Staram się żeby zawsze było ba bogato 😀
Marzena
8 listopada 2015 at 19:18Wspaniały pomysł Martuś 🙂 z chęcią wykorzystam i też taką zrobię 🙂
Marta
9 listopada 2015 at 23:03Dziękuję, polecam pizzę w takiej wersji 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
9 listopada 2015 at 11:06Uwielbiam pizzę, Twoja wygląda fantastycznie, mniam! 🙂
Marta
9 listopada 2015 at 23:14Dziękuję 🙂
Obiad gotowy!
10 listopada 2015 at 16:13niebanalnie wygląda taka pizza;)
Agnieszka - Polska Zupa
14 listopada 2015 at 13:12Bardzo kusząca propozycja 🙂
z majeczką w kuchni
14 listopada 2015 at 21:23Świetna, oryginalna pizza, musi smakować wyjatkowo
Kryspin
19 lutego 2019 at 17:47Szkoda, że brak fotki po upieczeniu:) Spróbuje i postaram się fotkę podesłac:)