Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski

Pomidory faszerowane kaszą gryczaną z boczkiem i twarogiem

Pomidory faszerowane kaszą gryczana, boczkiem i twarogiem to pyszne danie, które możecie przygotować na obiad lub kolację.

Pomidory faszerowane

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20m

Składniki

  • 4-5 dużych pomidorów
  • ½ szklanki kaszy gryczanej
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g twarogu
  • 1 jajo
  • tymianek i rozmaryn
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.

Pomidory wydrążamy, pozostawiając kapelusik. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku.

Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na suchej patelni, aż będzie chrupiący i wytopi tłuszcz. Przekładamy go do kaszy.

Cebulkę kroimy drobno i dusimy na tłuszczu spod boczku. Przekładamy do kaszy, następnie dodajemy pokruszony twaróg, zioła i wyciśnięty czosnek.

Całość doprawiamy solą i pieprzem, łączymy z jajem i napełniamy wydrążone pomidory. Zapiekamy skropione oliwą około 20-25 minut.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.