Bułki/ Bułki na słodko/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Rogaliki śniadaniowe mleczno ? maślane

Na dzisiejszym śniadaniu zajadaliśmy się rogalami mleczno- maślanymi,  które zrobiłam z przepisu Margarytki. Wyszły bardzo smaczne,  podałam do nich konfiturę z bzu czarnego z Luks Pomada. Muszę wam powiedzieć, że konfitura zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Próbowałam jej pierwszy raz i bardzo mi zasmakowała. Rogale z tego przepisu są bardzo miękkie i puszyste. Możecie je również zjeść z innymi dodatkami, np. serem czy wędliną. Polecam 🙂

rogaliki2rogaliki3rogaliki

Rogaliki śniadaniowe mleczno – maślane

Drukuj przepis
Czas gotowania: 150

Składniki

  • -500 g mąki pszennej
  • -25 g świeżych drożdży
  • -3 płaskie łyżki cukru
  • -65 g roztopionego, ostudzonego masła
  • -170-190 ml ciepłego mleka
  • -1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
  • -1 duże jajko
  • -½ płaskiej łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • -rozkłócone jajko lub mleko do posmarowania rogalików
  • -mak albo sezam do posypania
  • -konfitura czary bez Luks Pomada

Przygotowanie

Drożdże rozkruszyć do dużego kubka, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, dodać jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn ruszył.

Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać rozkłócone jajko, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło i około 170 ml mleka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, jeśli w trakcie wyrabiania okaże się, że ciasto jest za twarde, dodać jeszcze trochę mleka. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste, gładkie i matowe (ja wyrabiałam w robocie około 10 minut, a potem jeszcze chwilę ręcznie). Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia (powinno znacznie zwiększyć swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części (mniej więcej po około 95-100 g – ja korzystam z wagi), uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformować rogalik. Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać i lekko naciągać ciasto (dobrze wyrobione ciasto jest bardzo plastyczne). I tak aż do zrolowania całego ciasta – im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem.

Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem (ja dwa zostawiłam bez niczego). Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia – u mnie 50 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół), wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia. Wyciągnąć, przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

Ciasto można przygotować wieczorem, przykryć luźno folią spożywczą i wstawić do wyrastania do lodówki, a rano uformować rogaliki, zostawić je do wyrośnięcia i upiec.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    29 kwietnia 2015 at 12:17

    Robiłam już te rogale i są pyszne 🙂

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:11

      Są pyszne i to bardzo, potwierdzam 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    29 kwietnia 2015 at 12:23

    Piękne rogale 🙂 Rumiane i puszyste!

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:12

      Dziękuje 🙂 Są idealne 🙂

  • Reply
    kornik
    29 kwietnia 2015 at 13:08

    Uwielbiam takie rogaliki z makiem zajadać właśnie z dżemem:)
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

    • Reply
      Marta
      5 maja 2015 at 16:13

      Takie rogale bardzo nam zasmakowały, muszę robić je częściej 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    29 kwietnia 2015 at 17:27

    Jakie fantastyczne! Zjadłabym takiego… Pychotka

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.