Na dzisiejszym śniadaniu zajadaliśmy się rogalami mleczno- maślanymi, które zrobiłam z przepisu Margarytki. Wyszły bardzo smaczne, podałam do nich konfiturę z bzu czarnego z Luks Pomada. Muszę wam powiedzieć, że konfitura zaskoczyła mnie bardzo pozytywnie. Próbowałam jej pierwszy raz i bardzo mi zasmakowała. Rogale z tego przepisu są bardzo miękkie i puszyste. Możecie je również zjeść z innymi dodatkami, np. serem czy wędliną. Polecam 🙂
Rogaliki śniadaniowe mleczno – maślane
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g mąki pszennej
- -25 g świeżych drożdży
- -3 płaskie łyżki cukru
- -65 g roztopionego, ostudzonego masła
- -170-190 ml ciepłego mleka
- -1 pełna łyżeczka jogurtu naturalnego
- -1 duże jajko
- -½ płaskiej łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- -rozkłócone jajko lub mleko do posmarowania rogalików
- -mak albo sezam do posypania
- -konfitura czary bez Luks Pomada
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć do dużego kubka, wsypać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę mąki, dodać jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn ruszył.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać rozkłócone jajko, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło i około 170 ml mleka. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, jeśli w trakcie wyrabiania okaże się, że ciasto jest za twarde, dodać jeszcze trochę mleka. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie sprężyste, gładkie i matowe (ja wyrabiałam w robocie około 10 minut, a potem jeszcze chwilę ręcznie). Przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia (powinno znacznie zwiększyć swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części (mniej więcej po około 95-100 g – ja korzystam z wagi), uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placuszki i z każdego uformować rogalik. Górę takiego placuszka lekko zagiąć do siebie, prawą ręką rolować ciasto do siebie i od siebie, lekko dociskając, a lewą przytrzymywać i lekko naciągać ciasto (dobrze wyrobione ciasto jest bardzo plastyczne). I tak aż do zrolowania całego ciasta – im więcej nawinięć tym rogalik bardziej puszysty. Gdy już cały kawałek ciasta jest zrolowany wygiąć go na kształt rogalika pamiętając o tym, aby końcówka ciasta była pod spodem.
Rogaliki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną. Posmarować rozkłóconym jajkiem albo mlekiem i posypać makiem albo sezamem (ja dwa zostawiłam bez niczego). Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia – u mnie 50 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra – dół), wstawiać blaszki pojedynczo i piec około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia. Wyciągnąć, przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Ciasto można przygotować wieczorem, przykryć luźno folią spożywczą i wstawić do wyrastania do lodówki, a rano uformować rogaliki, zostawić je do wyrośnięcia i upiec.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
Marzena
29 kwietnia 2015 at 12:17Robiłam już te rogale i są pyszne 🙂
Marta
5 maja 2015 at 16:11Są pyszne i to bardzo, potwierdzam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
29 kwietnia 2015 at 12:23Piękne rogale 🙂 Rumiane i puszyste!
Marta
5 maja 2015 at 16:12Dziękuje 🙂 Są idealne 🙂
kornik
29 kwietnia 2015 at 13:08Uwielbiam takie rogaliki z makiem zajadać właśnie z dżemem:)
Pozdrawiam!
http://www.kornikwkuchni.blogspot.com
Marta
5 maja 2015 at 16:13Takie rogale bardzo nam zasmakowały, muszę robić je częściej 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
29 kwietnia 2015 at 17:27Jakie fantastyczne! Zjadłabym takiego… Pychotka
Marta
5 maja 2015 at 16:13Dzięki 🙂