Przedstawiam Wam bardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna. Pyszne nadzienie z jabłek zawinięte w puszysty biszkopt. Co tu dużo mówić, przekonajcie się sami 🙂
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Drukuj przepisSkładniki
- Biszkopt:
- -5 jajek
- -3/4 szklanki cukru
- -szklanka mąki
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa:
- -5-6 dużych jabłek
- -sok z cytryny
- -1/4 szklanki wody
- -2 łyżki cukru (jeśli jabłka są wystarczająco słodkie, pominąć)
- -łyżeczka cynamonu
- -1 galaretka cytrynowa
- Dodatkowo:
- -cukier waniliowy
Przygotowanie
Biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy.
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch można delikatnie posmarować masłem dzięki czemu papier lepiej odklei się od upieczonego biszkoptu. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 stopni, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem waniliowym. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Gotujemy aż jabłka zmiękną. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę cytrynową (proszek) i dokładnie mieszamy. Studzimy.
Wykonanie:
Ostudzone ciasto rozwijamy, układamy na jego całej powierzchni masę jabłkową i ponownie zwijamy. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki na kilka godzin.
Roladę możemy polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem waniliowym.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
ladylaura
30 października 2014 at 13:52Bardzo pysznie się prezentuje ta rolada.
Marzena
30 października 2014 at 13:56Wygląda rewelacyjnie i z pewnością jest pyszna. Muszę kiedyś zrobić sama roladę, uwierzysz że nigdy nie robiłam 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta
31 października 2014 at 13:37Dziękuję 🙂 Zrób koniecznie, jest pyszna. Robiłam już z różnym nadzieniem 🙂 Pozdrawiam 🙂
filizanka-smakow
30 października 2014 at 16:46ale apetycznie wygląda… kusisz nią niesamowicie 🙂
Marta
31 października 2014 at 13:19Dzięki 🙂 była naprawdę bardzo dobra, polecam 🙂
Aga w kuchni
2 listopada 2014 at 10:22ale pyszności 🙂
Galantyna
2 listopada 2014 at 18:17Dużo jabłek, tak jak lubię 🙂