Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej
Jeżeli szukacie pomysłu na obiad z wykorzystaniem piersi z kurczaka to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pyszne roladki z nadzieniem z pesto bazyliowym owinięte w szynkę parmeńską to świetna propozycja nie tylko na obiad, ale również na święta, przyjęcia czy inne imprezy. Mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste w środku. Polecam każdemu.
Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej
Drukuj przepisSkładniki
- -1 duża podwójna pierś z kurczaka
- -sól, pieprz, ostra papryka
- Pesto bazyliowe:
- -garść liści bazylii
- -2 ząbki czosnku
- -sól, pieprz
- -2 łyżki migdałów (lub innych orzechów)
- -3 łyżki startego sera
- -3-4 łyżki oliwy z oliwek
- Dodatkowo:
- -opakowanie szynki parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
- -olej do smażenia
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w plastry, następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej do rozbicia użyć folii spożywczej, aby ich nie uszkodzić). Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odkładamy.
Pesto bazyliowe:
Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki pesto, miksujemy do otrzymania gładkiej masy.
Wykonanie:
Na każdym rozbitym kotlecie rozsmarowujemy po łyżeczce pesto. Mięso zwijamy ściśle w roladki. Każdą roladkę zawijamy dodatkowo w plasterek szynki (tak, aby zakryć łączenie), a następnie smażymy na patelni z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy