Roladki z sznycli z indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zawinięte w szynkę parmeńską (może być również serrano, szwarcwaldzka). Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i nadaje fajny smak. Takie roladki to ciekawy pomysł na obiad, imprezę czy świąteczne przyjęcie. Polecam 🙂
Roladki z indyka z mozzarella i suszonymi pomidorami
Drukuj przepisSkładniki
- -5 plastrów sznycli z indyka
- -1 kulka sera mozzarella
- -5 kawałków suszonych pomidorów
- -sol, pieprz, ostra papryka
- -przyprawa do mięs, tymianek
- -szynka typu serrano lub parmeńska
Przygotowanie
Plastry indyka rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie płaty. Każdą roladkę smarujemy pędzelkiem zamoczonym w oliwie z suszonych pomidorów a następnie przyprawiamy.
Mozzarellę kroimy na plastry a suszone pomidory na cienkie paski.
Na środku na każdym kawałku mięsa układamy po plastrze mozzarelli i po jednym pokrojonym pomidorze. Zwijamy ściśle w roladki i obwijamy je w szynkę typu serrano. Układamy w naczyniu pokropionym oliwą z pomidorów, pieczemy około 20-25 min w 180 stopniach.
Podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i ewentualnie sosem.
Ja dodatkowo zrobiłam sos: do małego garnka zlałam płyn z pod pieczenia mięsa, dodałam trochę wody i zagotowałam to. Następnie dodałam trochę śmietanki 30 %, musztardy francuskiej i odrobinę miodu. Zagotowałam ponownie. Doprawiłam całość pieprzem, ostrą papryką i wsypałam posiekaną natkę pietruszki.
Przygotowanym sosem polewamy roladki.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy