Rożki francuskie z jabłkiem to popularne ciastka sprzedawane w cukierniach. Warto wykonać je w domu ponieważ są bardzo szybkie w wykonaniu. Wystarczy pokroić gotowy płat ciasta francuskiego na kwadraty, nałożyć jabłka pokrojone w drobną kostkę z cynamonem i zlepić. Wychodzą bardzo chrupiące, delikatne z dużą ilością nadzienia. Z podanego przepisu wychodzi 6 dużych rożków.
Rożki francuskie z jabłkiem
Drukuj przepisSkładniki
- -1 opakowanie ciasta francuskiego
- -2 duże jabłka
- -sok z cytryny
- -1 łyżeczka cynamonu
- -1 łyżka cukru brązowego
- Dodatkowo:
- -1 jajko
Przygotowanie
Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny (aby jabłka nie ściemniały), dodajemy cynamon, cukier brązowy i mieszamy.
Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 6 równych kwadratów. Na każdej połowie kwadratu ułożyć nadzienie z jabłek, na drugiej zrobić nacięcia i złożyć po przekątnej na pół (na kształt trójkąta). Zlepić brzegi i docisnąć widelcem. Wierzch każdego rożka posmarować roztrzepanym jajkiem.
Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na mniej więcej 20-25 minut.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy