Delikatne, kruche ciastka wypełnione kremem budyniowym. To pyszne rurki, które rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie 🙂 Ich zrobienie zajmuje nam trochę czasu ale smak wynagradza nam poświęcony im czas 🙂 Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takich rurek to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu 🙂
Rurki z kremem
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -500 g mąki pszennej
- -250 g zimnego masła
- -250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
- -szczypta soli
- Dodatkowo:
- -cukier do obsypania rurek
- Krem budyniowy:
- -1 litr mleka
- -3/4 szklanki cukru
- -5 żółtek
- -2 budynie waniliowe
- -łyżka cukru waniliowego
- -2 płaskie łyżki mąki pszennej
- -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- -200 g miękkiego masła
Przygotowanie
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i schłodzić w lodówce. Wyjąć z lodówki na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto bardzo cieniutko (1 mm). Pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki posmarować masłem (najlepiej rozpuszczonym, za pomocą pędzelka), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Obtoczyć lekko w cukrze. Układać poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.
Krem budyniowy:
Odlewamy z litra mleka szklankę i dodajemy do niego żółtka, budynie waniliowe, cukier waniliowy i obie mąki. Całość dobrze mieszamy by nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy do niego cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. Studzimy.
Gdy budyń całkowicie ostygnie, ucieramy miękkie masło, po czym dodajemy do niego po trochę budyniu, cały czas miksując. Krem ma być gładki.
Wykonanie:
Wystudzone rurki nadziewamy kremem budyniowym.
Ja swoje rurki zrobiłam z połowy porcji kremu, drugą część rurek nadziałam bitą śmietaną.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Marzena
1 lutego 2015 at 09:31Pyszności Martuś. Uwielbiam takie słodkości 🙂
Z Majeczką w kuchni
1 lutego 2015 at 11:25Lubię rurki, tez robi w domu
Konczi i Szpileczka
2 lutego 2015 at 15:05Mniam musiały być pyszne bo wyglądają bardzo apetycznie!
ela
3 lutego 2015 at 10:23Przepysznie wyglądają i muszę je zrobić, tylko proszę mi napisać ( i zdjęcie) jakie to są formy do zwijania rurek?
Marta
3 lutego 2015 at 11:14Tak wyglądają te formy do rurek 🙂
Forma: 1 i 2