Sałatka gyros jest bardzo lubiana w moim domu. To hit wszystkich imprez i spotkań rodzinnych. Dziwię się, że nie ma jej jeszcze na blogu 🙂 W większości jest na pewno przez Was znana ale może nie każdy ją jeszcze robił. Zapraszam więc na moją wersję gyrosa 🙂
Sałatka gyros
Drukuj przepisSkładniki
- -1 pierś z kurczaka
- -przyprawa do gyrosa
- -1 kapusta pekińska
- -słoik ogórków kiszonych
- -1 puszka kukurydzy
- -2 czerwone cebule
- Sos:
- -5 łyżek pikantnego ketchupu
- -3 łyżki majonezu
- -2 łyżeczki ostrej musztardy
Przygotowanie
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę, dobrze przyprawiamy przyprawą do gyrosa, mieszamy. Ostawiamy do lodówki na 30 minut.
W między czasie przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Pierś z kurczaka smażymy na patelni z każdej strony po kilka minut. Odkładamy do przestudzenia.
Sos: w misce mieszamy wszystkie składniki sosu.
Na dnie dużej salaterki układamy połowę kapusty pekińskiej, połowę mięsa, polewamy połową sosu. Następnie rozkładamy pokrojoną czerwoną cebulę, ogórki oraz kukurydzę. Układamy resztę mięsa, polewamy sosem i posypujemy kapustą pekińską.
Smacznego 🙂
4 komentarze
marcela
8 listopada 2014 at 03:00mmm… zaraz po cebulaczkach – ideał !
Megly
8 listopada 2014 at 08:23Niee, dlaczego? Ale mi smaka teraz narobiłaś. Mam dwie najukochańsze pod słońcem sałatki:
I z tuńczyka
II właśnie gyros
Uwielbiam ją i mogłabym ja jeść garściami. Moim zdaniem to jest przepis na sałatkę wszech czasów 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Marta
8 listopada 2014 at 16:16Ja również bardzo ją lubię, jest świetna 🙂 Pozdrawiam 🙂
Sandra
28 listopada 2014 at 23:07Idealna sałatka na andrzejkowy wieczór 😀 Zapraszam też do spróbowania moich wersji 🙂