Dziś podaję wam przepis na sałatkę, która idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach czy świętach. Jeśli lubicie takie smaki jak oliwki, suszone pomidory, marynowane pieczarki czy czosnek, sałatka podbije wasze kubki smakowe. Robiłam ją już kilka razy i za każdym wychodzi super i wszystkim bardzo smakuje. Przepis znalazłam kiedyś w książce Ewy Wachowicz. Polecam 🙂
Sałatka pod wódeczkę
Drukuj przepisSkładniki
- -200 g sera feta
- -130 g sera mozzarella
- -1 szklanka czarnych oliwek
- -1 mały słoik marynowanych pieczarek
- -5 ogórków konserwowych
- -suszone pomidory w oliwie (około 5 sztuk)
- -1 mały słoiczek czosnku marynowanego z ziołami
- -100 g płatków migdałowych
- -1 łyżeczka bazylii
- -1 łyżeczka oregano
- Sos winegret
- -2 ząbki czosnku
- -½ łyżeczki soli
- -1 łyżka musztardy Dijon
- -2 łyżki soku z cytryny
- -1 łyżka miodu
- -100 ml oliwy
- -pieprz
Przygotowanie
Do miski wrzucamy pokrojony w kostkę ser feta i mozzarellę. Dodajemy odsączone z zalewy oliwki, czosnek, pokrojone na mniejsze części pieczarki, ogórki konserwowe i suszone pomidory.
Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe, studzimy je i również dodajemy do sałatki. Dodajemy bazylię i oregano roztarte w dłoniach. Wszystko mieszamy.
Sos winegret:
Do moździerza lub małej miseczki wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, musztardę, sok z cytryny i miód. Mieszamy. Wolnym strumieniem wlewamy oliwę, mieszamy do uzyskania gładkiego sosu. Doprawiamy pieprzem. Przygotowanym sosem zalewamy sałatkę, mieszamy. Odkładamy do lodówki do "przegryzienia się" wszystkich smaków.
Smacznego 🙂
12 komentarzy
Marzena
11 marca 2015 at 15:53Sałatka super. Powiem szczerze, że takiej jeszcze nie jadłam. Pysznie wygląda 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
11 marca 2015 at 17:34Bardzo oryginalne połączenie, zapisuję do wypróbowania 🙂
zdrowolandia
13 lipca 2015 at 17:55Mmm. Moje smaki, chętnie wypróbuję w najbliższym czasie 🙂
Marta
15 lipca 2015 at 10:25Polecam, zawsze gdy przygotowuję tę sałatkę na imprezy to znika najszybciej 🙂
Dominika Drobka
29 lutego 2016 at 20:34Ciekawa 🙂 moze jak w weekend bedzie okazja to wyprobuje, ale bez oliwek hehe 🙂
Marta
3 marca 2016 at 16:14Polecam, koniecznie daj znać jak smakowało! 🙂
Kasia
8 grudnia 2016 at 11:44Przepraszam, może nie rozumiem ale jaki ser mozzarella ma się pojawić? ten co jest w zalewie ta kulka? czy mozzarella do pizzy? Pozdrawiam
Marta
8 grudnia 2016 at 13:51Ser mozzarella w kulce 🙂
Ja
30 grudnia 2016 at 19:02Mam pytanko…..jakie proprcje na sos? ile tej mysztarty i miodu?
Marta
30 grudnia 2016 at 20:42Podane w przepisie 🙂
Mateusz
11 października 2017 at 10:02Pani Marto no jak by pani taką sałateczkę przyrządziła do wódeczki no to po prostu brałbym… za żonę 😉
Arek
6 marca 2021 at 14:30Sałatkę pod wódeczkę wg. tego przepisu robię od ladnych kilku lat.
SUPERRR rzecz. Faktycznie nadaje się do tego co sama nazwa wskazuje ale równie nadaje się do kanapek z wędlina, twarogiem, slowem do wszystkiego. Ze wzgledu na produkty jakich się używa jest dość ” długoterminowa”.
Jesli się nam znudzi, żona miksuje ją na pastę. Świetnie sprawdza się jako pasta a wtedy jej zastosowanie zwieksza się.