Warstwowa sałatka z tuńczyka i jajek to moja obowiązkowa pozycja na świątecznym stole. Bardzo szybko się ją przygotowuje, wystarczy wcześniej ugotować jajka a późnej juz tylko zetrzeć na tarce i ułożyć warstwami z innymi składnikami w salaterce. Taką sałatkę możecie zrobić nie tylko na święta ale również na śniadanie lub kolację. Ja osobiście bardzo ja lubię i często przygotowuję.
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i jajkiem
Drukuj przepisSkładniki
- - 5 jajek
- - 1 puszka tuńczyka
- - 1 cebula
- - 100 g sera żółtego
- - majonez u mnie Kielecki
- - sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo (około 8 minut). Studzimy i obieramy ze skórki. Żółtka oddzielamy od białek.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na tarce o drobnych oczkach w jednej miseczce ścieramy ser żółty a w drugiej białka jajek. Tuńczyka odsączamy z zalewy.
Na dnie salaterki układamy starte białka, smarujemy je cienką warstwą majonezu i posypujemy solą oraz pieprzem. Następnie układamy pokrojoną cebulę, rozdrobniony tuńczyk oraz starty ser. Smarujemy kolejną warstwę majonezu. Na wierzch ścieramy żółtka.
Przekładamy do lodówki do schłodzenia.
Notatki
Salaterkę najlepiej przykryć folią spożywczą aby zapach tuńczyka nie przeszedł nam w lodówce. Sałatkę możemy przygotować w jednej salaterce lub tak jak ja w osobnych porcjach z użyciem pierścieni kuchennych
5 komentarzy
z majeczką w kuchni
18 grudnia 2015 at 21:21Aż mi smaka narobiłaś, moja ulubiona sałatka z tuńczykiem
domowacukierniaewy.blox.pl
19 grudnia 2015 at 01:13Wspaniale się prezentuje, pyszna!
Marzena
19 grudnia 2015 at 22:09Wygląda bardzo fajnie 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
23 grudnia 2015 at 22:56Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! 🙂
Gosia
20 września 2017 at 14:18Taką sałatkę robię od 20 lat:) dostałam przepis od byłej niedoszłej (na szczęście) teściowej. Nie sądziłam, że znajdę kiedyś ten przepis:) ja robię po prostu w szklanej salaterce. Pozdrawiam