Schab z śliwką
Schab z śliwką w środku to świetny pomysł na obiad z dodatkiem ulubionego sosu lub jako wędlina na kanapki dla całej rodziny. Idealne danie na świąteczny stół lub imprezę. Pieczony schab jest bardzo smaczny, delikatny i kruchy, a dodatek w postaci suszonej śliwki idealnie podkreśla smak mięsa. Zachęcam do upieczenia i zaserwowania gościom np: na święta Bożego Narodzenia 🙂
Schab z śliwką
Drukuj przepisSkładniki
- -około 1,5 kg schabu bez kości
- -2-3 łyżki oleju
- -przyprawy: pół łyżeczki ziarenek pieprzu (ja użyłam kolorowego), 3 goździki, 1,5 łyżeczki soli, 2 łyżki majeranku, skórka otarta z połowy cytryny, łyżeczka tymianku
- -suszone śliwki
- -2 łyżki miodu
- -łyżka masła
- Dodatkowo:
- -rękaw do pieczenia mięsa
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ostrym nożem nacinamy schab na środku. W miejsce rozcięcia wkładamy trzonek drewnianej łyżki i delikatnie wkładamy do środka w celu zrobienia otworu na nadzienie, przebijając się na drugą stroną. Następnie w środek układamy ściśle śliwki.
W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy, dodajemy olej i mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy schab z każdej strony.
Mięso przekładamy na deskę, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Mięso wyjmujemy z lodówki, patelnię mocno rozgrzewamy. Dodajemy kilka łyżek oleju i podsmażamy schab z każdej strony na złoto- brązowy kolor.
Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Na wierzch rozkładamy miód oraz masło. Rękaw szczelnie zamykamy. Przekładamy go na prostokątną blaszkę do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut.
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika. Worek delikatnie rozcinamy i pozostawiamy aby mięso chwilę "odpoczęło".
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Marzena
1 grudnia 2014 at 06:31Rewelacyjny pomysł na świąteczny stół 🙂
Maryna
1 grudnia 2014 at 12:32witaj pyszny ten schabik, taki soczysty na obiad swiąteczny w sam raz… zapraszam do mnie 🙂 http://www.marynawkuchni.wordpress.com
Agnieszka, Co w kuchni
1 grudnia 2014 at 17:04Piękny schab. Wygląda przesmacznie!
Małgosia-napiecyku
1 grudnia 2014 at 18:35Chodzi za mną ostatnio taki schabik, ślinka cieknie na sam widok 🙂
http://cynamon.net.pl
1 grudnia 2014 at 20:32Oj bardzo lubie taki schab. Taki jest najlepszy i soczysty 😉
Marta
4 grudnia 2014 at 04:14Ja również 🙂 Pierwszego dnia jemy go na obiad z sosem a następnego jako wędlinę na kanapki 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
1 grudnia 2014 at 23:38Będzie idealny na świąteczny stół 🙂