Schab zapiekany z dodatkami
Schab zapiekany z dodatkami, ostatnio przygotowałam na obiad pyszny schab pieczony z dodatkiem pieczarek, cebulki i żółtego sera. Mięso dodatkowo posmarowałam majonezem wymieszanym z ketchupem, dzięki czemu wyszło kruche, delikatne i bardzo pyszne. Idealne na obiad jeśli mamy zamiar wykorzystać mięso ze schabu, a do głowy przychodzi pomysł tylko ze schabowym w roli głównej, dodatkowo farsz może posłużyć do okraszenia młodych ziemniaczków, które akurat teraz królują na stole 🙂
Schab z pieczarkami
Drukuj przepisSkładniki
- -10 plastrów schabu
- -sól, pieprz
- -ostra papryka
- -tymianek
- -3 łyżki ketchupu
- -3 łyżki majonezu
- -500 g pieczarek
- -2 cebule
- -ser żółty
- -olej do smażenia
- -2 gałązki rozmarynu
Przygotowanie
Plastry schabu delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Odkładamy do lodówki.
W miseczce mieszamy majonez z ketchupem.
Na patelni rozgrzewamy olej, plastry schabu obtaczamy w mące i smażymy z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Przekładamy na dużą blaszkę do pieczenia.
Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, cebulę kroimy w pół plasterki. Smażmy do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.
Każdy kawałek mięsa smarujemy majonezem wymieszanym z ketchupem. Na wierzchu układamy pieczarki z cebulką. Posypujemy startym serem żółtym i posiekanym rozmarynem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy 20-25 minut.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Ania - Kto ugości moich gości?
22 lipca 2015 at 07:56Często robię takie mięsko i rzeczywiście jest przepyszne!
domowacukierniaewy.blox.pl
22 lipca 2015 at 11:20Rewelacyjny pomysł na schab 🙂
z majeczką w kuchni
22 lipca 2015 at 21:46Pycha obiadek miałaś, Póżno już a Ty mi smaka narobiłaś 😉