Scones to popularne angielskie słodkie bułeczki z żurawiną. Idealne na słodkie śniadanie podane z dżemem lub twarożkiem. Świetnie smakują również do popołudniowej kawy. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki. Polecam 🙂
Scones czyli bułeczki z żurawiną
Drukuj przepisSkładniki
- -250 g mąki pszennej
- -3 łyżki cukru
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -50 g masła
- -1 jajko
- -100 ml mleka
- -50 g żurawiny (mogą być również rodzynki)
- -duża szczypta soli
Przygotowanie
Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Jajko mieszamy z mlekiem, zostawiamy trochę do posmarowania bułeczek a resztę wlewamy do ciasta. Zagniatamy szybko gładkie ciasto, pod koniec dodając żurawinę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm i wycinamy z niego nieduże krążki foremką lub szklanką.
Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz smarujemy pozostałym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.
Podajemy jeszcze ciepłe np. z domową konfiturą lub twarożkiem.
Smacznego 🙂
1 Komentarz
Marzena
18 października 2014 at 11:53Ale fajne bułeczki i to jeszcze z moją ulubioną żurawinką 🙂 pyszności 🙂