Śledzie po japońsku
Dziś mam dla Was przepis na śledzie po japońsku. Trochę zmieniłam formę ich podania, w wyglądzie przypominają przystawkę, która będzie wyglądać ciekawie i atrakcyjnie na stole. Do mojej przystawki użyłam śledzi od SEKO. Ich produkty są bardzo smaczne i dobrej jakości.
Śledzie po japońsku
Drukuj przepisSkładniki
- -2 opakowania płatów śledziowych, u mnie sweet chili
- -3-4 jajka
- -3 ogórki kiszone
- -1 cebula
- -pół puszki groszku konserwowego
- -2-3 łyżki majonezu
- -sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Kroimy wzdłuż na pół.
Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do miski razem z odsączonym z zalewy groszkiem. Mieszamy z majonezem, doprawiamy i odstawiamy na bok.
Płaty śledziowe odsączamy z oleju, najlepiej na ręczniku papierowym. Każdą połówkę jajka owijamy płatem śledziowym, końce ściskamy wykałaczką.
Na półmisek wykładamy cienką warstwę sałatki. Na wierzchu układamy jajko ze śledziem. Wierzch jajka delikatnie smarujemy majonezem i posypujemy słodką papryką.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Jacek
21 października 2016 at 08:09hhmmm…przepis trzeba będzie sprawdzić podczas imprezy jutro.
do wódki chyba będzie pasowało 😉
Megly
21 października 2016 at 10:25Oooo – jak ja dawno nie jadłam śledzi. Nabrałam aż na nie ochoty. Najlepiej na tak wspaniale podane, apetyczne i pyszne. Wyglądają naprawdę obłędnie. Pozdrawiam cieplutko, piątkowo 🙂
Gotuj z Cukiereczkiem
22 października 2016 at 21:16Pyszny pomysł na śledzie, mniam 🙂
Aga
24 października 2016 at 18:49Moje ulubione danie rybne to pasta z tłuściuchnej makreli. Do rybki dodajemy gotowane jajka (4-6), kukurydzę konserwową i odrobinę cebulki (mój mężczyzna tak uwielbia). Oczywiście całość mieszamy ze zgubnym majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ze świeżymi bułeczkami rewelacja! Nie ma smaczniejszego niedzielnego śniadania we dwoje 🙂
Justyna Tyśka
27 października 2016 at 17:42Moje ulubione „danie” z rybką to muffiny z tuńczykiem
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
250g mąki
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
2 jajka
15 czarnych oliwek bez pestek
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pęczek pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mieszamy mleko z olejem, jajkami oraz oliwą odlaną z tuńczyka i łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Natkę pietruszki siekamy, oliwki kroimy na połówki a tuńczyka rozdrabniamy. Wszystkie składniki (natka, tuńczyk, oliwki, kukurydza) dodajemy do ciasta, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Masę wykładamy do silikonowych foremek na muffinki i pieczemy przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Łukasz
27 października 2016 at 17:43Ekspresowa tarta z wędzonym łososiem
Potrzebujemy:
1 opakowanie ciasta na tartę (ciasto możemy zrobić sami, ale to wersja ekspresowa)
1 kulka sera mozzarella
150 g wędzonego łososia
1 duże opakowanie śmietany
3 jajka
szczypiorek
12 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ciasto wykładamy do formy na tartę i zapiekamy 10 minut.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: Śmietanę łączymy z jajkami, doprawiamy sporą ilością gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Dodajemy wędzonego łososia.
Na ciasto wykładamy pokrojoną w plastry mozzarellę, wylewamy masę śmietanową. Posypujemy szczypiorkiem a na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.
Zapiekamy jeszcze 20 min w temp 200 stopni.
Tarta pięknie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna 🙂
Aneta76
27 października 2016 at 22:30Moje ulubione danie rybne to pyszne słodko ? słone śledzie z duszoną w miodzie cebulką, rodzynkami i octem balsamicznym.
Potrzebujemy:
? 1 opakowanie śledzi w oleju
? 1/2 opakowania rodzynek
? 1 czerwona cebula
? 2 łyżki miodu
? 1-2 łyżki octu balsamicznego
Śledzie kroimy ukośnie. Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy miód i krótko dusimy. Dodajemy namoczone wcześniej rodzynki i ocet balsamiczny. Całość chwilkę gotujemy. Na każdy plaster śledzia nakładamy trochę farszu i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Laura
27 października 2016 at 22:39Uwielbiam łososia marynowanego w przyprawach korzennych z karmelizowaną cebulą z żurawiną na ragout z fasoli i borowików.
Przepis:
– świeży filet z łososia (około 120 g na osobę)
– 200 ml oliwy z oliwek
– 50 g świeżego korzenia imbiru
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– świeżo mielony czarny pieprz
– 2 laski wanilii
– 500 g białej cebuli
– 200 g cukru trzcinowego
– 100 ml octu winnego białego
– 3 łyżki żurawiny
– 3 liście laurowe
– 100 g masła
– 500 g mrożonych borowików
– 200 g białej fasoli
– 100 g klarowanego masła
– sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– żurawina wieloowocowa do dekoracji
– oliwa z oliwek do smażenia
Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Świeży filet z łososia pokroić na porcje. Przygotować marynatę: razem wymieszać oliwę z oliwek, obrany i pokrojony imbir, cynamon, pieprz, miąższ z przekrojonej i wydrążonej laski wanilii. Porcje łososia zalać przygotowaną marynatą i marynować minimum 2 godziny.
Białą cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Na suchą patelnię wsypać cukier trzcinowy i podgrzewać, aż się rozpuści. Kiedy będzie płynny i nabierze bursztynowej barwy dodać ocet winny i dokładnie wymieszać. Dodać liść laurowy i pokrojoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Dodać zimne masło, żurawinę wieloowocową i dokładnie wymieszać.
Namoczoną fasolę ugotować do miękkości. Odcedzić. Borowiki usmażyć na złoty kolor z dodatkiem masła i łyżki oliwy. Doprawić solą morską i pieprzem do smaku. Wymieszać z ugotowaną wcześniej fasolą, zachować w cieple.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i obsmażyć ze wszystkich stron łososia wyciągniętego z marynaty. Łososia podawać na borowikach z fasolą, przykryć karmelizowaną cebulą, polać odrobiną sosu karmelowo-cebulowego i posypać żurawiną wieloowocową.
Dietomix
17 marca 2023 at 20:16Przyznam szczerze ze śledzie w takim wykonaniu muszą smakować rewelacyjnie.