Szarlotka z kruszonką
Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciast z jabłkami. Szarlotka z kruszonką w tej wersji to szybki i prosty sposób na wypiek, idealny do kawy lub herbaty. Ciasto długo utrzymuje świeżość i kształt. Zapraszam.
Szarlotka z kruszonką
Drukuj przepisSkładniki
- Kruche ciasto:
- -600 g mąki pszennej
- -1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- -szczypta soli
- -200 g masła (schłodzonego)
- -5 żółtek
- -2/3 szklanki cukru
- -1 cukier waniliowy
- -4 łyżki gęstej śmietany 18%
- Jabłka:
- -2 kg dość kwaśnych jabłek
- -1/4 szklanki wody
- -5 łyżek cukru
- -1 łyżeczka cynamonu
- -150 g rodzynek
- -1 opakowanie budyniu śmietankowego
- Piana:
- -5 białek
- -2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. 1/3 część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Większą owijamy w folię i przekładamy do lodówki.
Jabłka:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w kostkę i wkładamy do garnka. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu mieszając co kilka minut. Gdy jabłka zmiękną wsypujemy do nich cukier, cynamon, rodzynki i proszek budyniowy wymieszany z niewielką ilością wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości formy do pieczenia (wymiary około 24 x 35 cm). Rozwałkowane ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej za pomocą wałka). Na ciasto wykładamy wystudzone jabłka, wyrównujemy. Pieczemy około 25 min.
Piana:
W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
Ubitą pianę wykładamy na pieczone ciasto. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy je jeszcze około 25 minut.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Jaglusia
22 października 2016 at 14:45Kocham!! 🙂 Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/
Megly
22 października 2016 at 19:49Taką szarlotkę uwielbiam. Najlepsze ciasto na świcie. Takie proste, a takie wspaniałe. Uwielbiam 🙂 Kruszonka sprawia, że jest jeszcze lepsze. Pozdrowionka weekendowe 🙂
piegusek
24 października 2016 at 15:08porywam kawałek do poobiedniej kawki
Zwrotpodatkuonline
30 października 2016 at 11:35Szarlotka wygląda wspaniale i kusząco 😉 Akurat miałam smaka na coś słodkiego i już wiem co przygotuję . Pozdrawiam 🙂