Przepis na szybki a zarazem bardzo smaczny pomysł na obiad czy kolację. Tarta na kruchym cieście z dodatkiem brokuła, szynki, papryki i pomidorków koktajlowych. Całość zalałam masą jajeczno – śmietanową z dodatkiem żółtego sera. Taka tarta to świetny pomysł na obiad dla „niejadków”, jest zdrowa i pysznie smakuje.
Tarta z brokułami i szynką
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto kruche:
- -250 g mąki pszennej
- -125 g masła lub margaryny
- -1/4 łyżeczki soli
- -1 żółtko
- -1 łyżka kwaśnej śmietany
- Dodatki:
- -1 brokuł
- -150 g szynki
- -garść pomidorów koktajlowych
- -pół papryki
- -100 g żółtego sera
- -3 jajka
- -100 ml kwaśnej śmietany 18 %
- -łyżka ziół prowansalskich
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Zimne masło siekamy razem z mąka. Dodajemy sól, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim formę, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia.
Dodatki:
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty (do miękkości). Odcedzamy i studzimy.
Szynkę kroimy w paseczki, paprykę w kostkę. Pomidorki kroimy na pół.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, zioła prowansalskie i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Układamy na nim różyczki brokuła, szynkę, paprykę i pomidory koktajlowe.
Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczno- śmietanową.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Marta
15 kwietnia 2015 at 13:26A ja się zastanawiałam co by tu na obiad 🙂 Dziękuję za pomysł! 😀
Marta
16 kwietnia 2015 at 18:38Polecam się 🙂
Ania - Kto ugości moich gości?
15 kwietnia 2015 at 13:30Bardzo apetyczna! Ja właśnie szukam idealnego ciasta na tartę – Twój zapisuję do wypróbowania 🙂
Marta
16 kwietnia 2015 at 22:19Polecam, ja zawsze korzystam z tego przepisu na ciasto:)
napiecyku
15 kwietnia 2015 at 17:26Dawno nie robiłam wytrawnej tarty, Twoja wersja bardzo mi odpowiada….mniam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
16 kwietnia 2015 at 17:17Pyszna ta tarta, chętnie bym taką zjadła 🙂
Obiad gotowy!
16 kwietnia 2015 at 19:47to musi być pyszne! zamiast szynki na jutro łososia poproszę;)