Tarta z truskawkami i budyniem. Prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonała na deser, szczególnie w upalne dni gdy nie mamy ochoty długo stać przy kuchni 🙂 Ja użyłam budyniu z paczki, oczywiście jeśli chcecie możecie zrobić swój domowy, bo taki zapewne najlepiej smakuje. Ja niestety nie miałam na to czasu i musiałam posiłkować się gotowym 😉 Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża tarta oraz 2 mniejsze tartaletki.
Tarta z budyniem i truskawkami
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto kruche:
- -250 g mąki pszennej
- -125 g masła lub margaryny
- -50 g cukru
- -1 / 4 łyżeczki soli
- -1 żółtko
- -1 łyżka kwaśnej śmietany
- Budyń:
- -2 budynie waniliowe
- -3,5 szklanki mleka
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -4 łyżki cukru
- -3 łyżki masła w temp. pokojowej
- Dodatkowo:
- -truskawki
- -ewentualnie cukier puder do posypania
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Zimne masło siekamy razem z mąka. Dodajemy sól, cukier, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Formę na tartę (o średnicy 26 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim formę, następnie nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut do lekkiego zbrązowienia. Studzimy.
Budyń:
Budyń mieszamy z połową szklanki mleka i łyżką mąki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Zestawiamy z ognia i dodajemy 3 łyżki masła, mieszamy. Studzimy.
Wykonanie:
Na spód tarty wykładamy wystudzony budyń. Na wierzchu układamy pokrojone na pół truskawki. Przed podaniem tartę możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
29 komentarzy
Kasia
16 czerwca 2015 at 09:18wygląda pięknie, takie tarty zawsze…. mam ciasto i nie zawaham się go użyć z truskawkami 😉
Marta
17 czerwca 2015 at 17:38Polecam, nie pożałujesz 🙂
napiecyku
16 czerwca 2015 at 12:14Idealne ciasto na letnie popołudnia, kruche z budyniem i owocami…..pycha 🙂
Kuchenny
16 czerwca 2015 at 12:55Jak te truskawki z cukrem pudrem pieknie wygladaja 🙂
Marzena
16 czerwca 2015 at 19:44Uwielbiam tarty, a z truskawkami i budyniem bardzo 🙂
Megly
16 czerwca 2015 at 20:13No, no, ale piękna. Lepsza niż z cukierni 🙂 Takie budyniowe inspiracje mi się podobają 🙂 Pozdrawiam 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
16 czerwca 2015 at 22:16Przepyszna tarta, kwintesencja smaku 🙂
Magdalena
17 czerwca 2015 at 15:31pyszna tarta na słodko z moimi ukochanymi truskawkami, mniam 🙂
z majeczką w kuchni
17 czerwca 2015 at 17:29Wpraszam sie, jak truskawki to już jestem 😉
Marta
17 czerwca 2015 at 17:40Tarty niestety już nie ma ale zawsze mogę zrobić drugą 🙂
gin
17 czerwca 2015 at 17:58Prosta, a jaka pyszna 🙂
Obiad gotowy!
18 czerwca 2015 at 08:49Piękna ta tarta! Gdy czas nagli, można awaryjnie i torebkowy budyń wykorzystać;)
Ewelina
22 kwietnia 2016 at 18:31ile to szklanka mleka 200 czy 250ml? jesli mam budyn z cukrem to dodawac te 4 lyzki cukru czy bedzie za slodkie?
Marta
22 kwietnia 2016 at 18:35Szklanka ma 250 ml. Jeżeli masz budyń z cukrem to dodaj 2 łyżki cukru – powinno wystarczyć ?
adka
12 października 2016 at 11:04uwielbiam Pani przepisy! truskawek nie mam, za to maliny się rozmrażają więc będziemy działać 😀
Paula
14 czerwca 2017 at 13:45Kwaśna śmietana ok ale gęsta czy rzadka? Ile % najlepiej? A jak nie mam kwaśnej zwykła tez moze byc?
Marta
14 czerwca 2017 at 14:26Kwaśna śmietana gęsta 😉 Ja dodaje zawsze 18 %. Pozdrawiam 🙂
galaretazkreta
23 czerwca 2017 at 18:29Ja kupiłam 2 budynie „Słodka chwila”, które już zawierają mleko w proszku i cukier, na opakowaniu jest instrukcja, żeby przygotować je z wodą. Czy w tej sytuacji powinnam jednak dodać mleko, cukier i mąkę ziemniaczaną, czy po prostu zrobić je tak, jak pokazano na opakowaniu?
Marta
23 czerwca 2017 at 22:12Wydaje mi się, że takie budynie instant nie nadają się do masy w tym przepisie.
Ola
30 czerwca 2017 at 15:23Czy zamiast śmietany może być jogurt naturalny ?
Marta
2 lipca 2017 at 23:45Można zamienić na jogurt grecki
Angelika
30 czerwca 2017 at 17:17Budynie na pol litra czy na 0.75
Marta
2 lipca 2017 at 23:440,5 l
Aleksandra
13 lipca 2017 at 14:06Po co masło do budyniu? Ostatnio zrobiłam według przepisu i smakowo bajka, ale budyń pomimo chłodzenia w zasadzie płynął – pominąć masło czy lekko zmniejszyć ilość mleka?
Magda
11 czerwca 2018 at 23:00Niestety ale to ciasto to wielki niewypał. Mam wyprawę w ciastach i od samego początku jak zaczęłam je robić coś mi nie pasowało. Ale chciałam dać mu szansę, na darmo. A zrobiłam kropka w kropkę wszystko jak w przepisie 🙁 Budyniem szło by zabić taki glut, truskawki nie przyczepiły się do masy tylko spadały z tego pseudo kremu a ciasto smakuje samą margaryną i wyszło lekko zakalcowate. Korzystałam z innych przepisów z tej strony i pierwszy raz się tak nie miło rozczarowałam. Zmarnowałam tylko czas i produkty. Ratowałam to paskudztwo rozpuszczoną czekoladą i bitą śmietaną i jakoś z tym dało się to zjeść. Nigdy więcej nie skorzystam. Szkoda.
Ola
29 marca 2020 at 19:52Podobnie jak w komentarzu Magdy – przepis jest fatalny. Zrobiłam dziś tartę z tego przepisu i nikomu nie polecam. Ciasto intensywny smak margaryny, masa budyniowa to jakiś dramat! 😮 Nie nadaje się do niczego. Jedna wielka klucha. Ogółem ciasto zbyt kruche, rozpada się, truskawki spadają. Pięknie wygląda do zdjęcia. Nic poza tym.
L123
8 czerwca 2021 at 07:17Ciasto pyszne, pomijając konsystencje, 24h w lodówce i wciąż budyń wygląda jak zupa.
Kasia
21 maja 2022 at 20:20Pierwszy, i ostatni raz zrobiłam tarte z trgo przepisu… Tragedia
Katarzyna
2 lipca 2022 at 16:34Ja zamiast cukru pudru zalewam wszystko galaretką