Przepyszny tort o smaku kokosowych pralinek Raffaello, rozpływający się wręcz w ustach
Masa zrobiona z śmietany kremówki, mascarpone, mleczka kokosowego oraz wiórek kokosowych. Tort wykonałam na tzw. biszkopcie genueńskim, który znajdziecie tutaj.
Tort Raffaello
Drukuj przepisSkładniki
- Przepis na biszkopt znajdziecie tutaj.
- Krem kokosowy:
- -300 ml śmietany kremówki 36%
- -250 ml mleczka kokosowego (1 puszka) schłodzić w lodówce przez 24 h
- -200 g białej czekolady, połamanej
- -350 g serka mascarpone
- -100 g wiórków kokosowych
- Ponadto:
- -1 szklanka likieru Amaretto (w wersji bezalkoholowej do nasączenia można użyć słabej herbaty wymieszanej z 2-3 łyżeczkami ekstraktu migdałowego)
- -100 g płatków migdałów
- -30 g wiórków kokosowych
- -pralinki Raffaello, do dekoracji
Przygotowanie
Krem kokosowy:
Schłodzone mleko (przez 24 h) ostrożnie wyjąć z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nie będzie nam potrzebna). Z puszki wyjąć pozostałą gęstą śmietankę kokosową.
Wieczór wcześniej w garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i mleczko kokosowe kokosową. Podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną białą czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin.
Kolejnego dnia w misie miksera umieścić schłodzony sos i serek mascarpone. Zmiksować (trzepaczki miksera do ubijania piany z białek) do otrzymania gęstego kremu. Wsypać wiórki kokosowe i jeszcze przez chwilę miksować.
Wykonanie:
Płatki migdałów zezłocić na suchej patelni, często mieszając; całkowicie wystudzić.
Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Mocno nasączyć likierem Amaretto. Na nim rozsmarować 1/3 kremu kokosowego. Przykryć kolejnym blatem, który nasączyć mocno likierem Amaretto. Na niego wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać, przykryć ostatnim blatem i znowu - mocno nasączyć likierem.
Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Wierzch oprószyć wiórkami kokosowymi, boki obsypać płatkami migdałów. Na wierzchu poukładać pralinki Raffaello, lekko wciskając je w krem.
Schłodzić. Podawać po kilku godzinach, najlepiej kolejnego dnia.
Smacznego :-).
5 komentarzy
AleTorcik
6 czerwca 2017 at 23:39Wygląda pysznie 🙂 Ja robiłem całkiem podobny, 3 warstwowy, każda warstwa najpierw nasączona amaretto, na to masa truskawkowa ze zmiksowanych truskawek zagęszczona mączką ziemniaczaną i na to krem z mascarpone, kremówką, amaretto i kokosem 😉
Goś
10 czerwca 2017 at 21:20Czy jest możliwość że za długo miksowałam krem i mi się zważył, bądź że śmietany zaczęło robić się masło?
Marta
12 czerwca 2017 at 11:25Myślę, że tak.
Karol
26 sierpnia 2017 at 22:31Trochę to slabe, wykorzystywać cudze przepisy, nie informując skąd się je wzięło. Moje wypieki, tort rafaello. Pozdrawiam!
Marta
26 sierpnia 2017 at 23:34Jak Pan nie widzi pod spodem przepisu „zaczerpnięte z Moje wypieki” to nie moja wina :-), zawsze umieszczam stosowny podpis jeśli przepis nie jest mojego autorstwa. Pozdrawiam