W miniony czwartek zostałam zaproszona na warsztaty z Sushi, które odbyły się w Restauracji TenSushi w Warszawie na Bemowie, które poprowadził prawdziwy Sushi Master Jan Ożga. Z jego pomocą mogliśmy poznać oraz przygotować kilka rodzai Sushi. Warsztaty zaczęliśmy od poznania historii Sushi, a następnie byliśmy świadkami przygotowania przez Jana mięsa do sushi z sporego, świeżego łososia. Z racji tego, że nie przepadam za surowym mięsem, w tym przypadku nie bałam się go spróbować 🙂
W czasie warsztatów, wraz z kilkoma blogerami przygotowaliśmy:
–Hoso maki czyli „cienkie zwoje” (to małe rolki, jednoskładnikowe)
–Futo maki czyli „grube zwoje” (to bogaty w składniki rodzaj sushi, z 3-5 składnikami)
–Ura maki „rolowane na zewnątrz” (to rolki z ryżem, w którym nori znajduje się w środku, a ryż znajduje się na zewnątrz)
–Nigiri sushi oznacza „sushi formowane ręką” (to prostokątne małe porcje ryżu z kawałkiem ryby na wierzchu)
Na zakończenie zostaliśmy poczęstowani pysznymi krewetkami oraz warzywami w tempurze.
Warsztaty były jak dla mnie świetnym doświadczeniem, przybliżyły mi przygotowanie poszczególnych rodzai sushi od A do Z. Jedzenie było przepyszne i niepowtarzalne 🙂
Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście sushi to gorąco Was zachęcam, koniecznie w dobrej restauracji, gdzie sushi przygotowywane jest ze świeżej ryby i warzyw lub kupcie składniki na sushi i zabawcie się w domowego sushi mastera 🙂
1 Komentarz
Krystyna
9 lutego 2017 at 12:20Wow! Wygląda to niesamowicie! A rybka? Pierwsza klasa…..Różowa, świeża! Mniam! Uwielbiam sushi i strasznie zazdroszczę Ci, że mogłaś wziąć udział w takim wydarzeniu. Jednak poznawanie procesów od początku, to duże doświadczenie.