Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem.
Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem podana z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku. Pyszna i lekka przekąska, idealna na drugie śniadanie do pracy.
Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
- -2 garści rukoli
- -4 jajka (ugotowane na twardo)
- -1 awokado
- -200 g piersi z kurczaka
- -sól, pieprz, ostra papryka, curry
- -80 g sera feta
- Sos:
- -5 łyżek jogurtu greckiego
- -1 łyżka majonezu
- -1 ząbek czosnku
- -koperek
- -łyżeczka ziół prowansalskich
- -sól, pieprz
Przygotowanie
Jajka kroimy wzdłuż na 4 części. Awokado kroimy na kawałki, ser feta w kostkę. Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy, wierzch posypujemy przyprawami. Patelnię mocno rozgrzewamy z dodatkiem oleju. Przesmażamy na niej pierś z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Odkładamy, po lekkim przestudzeniu mięso kroimy na kawałki.
Na talerzu układamy rukolę, na wierzchu układamy wszystkie składniki. Wierzch polewamy sosem.
Sos:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
Smacznego 🙂
3 komentarze
CookUp
28 kwietnia 2018 at 13:53Ta sałatka wygląda jak wiosna, a smakuje pewnie jak majowy weekend! <3 Przepis idealny! 🙂
Justyna Nidzicka
2 maja 2018 at 10:44Przepięknie wygląda ta sałatka! 🙂 Już nie mogę się doczekać, aż ją przygotuję w domu 🙂
https://dietomix.pl
17 stycznia 2023 at 15:03Jedna z bardzo fajnych kompozycji smakowych która jest niezwykle pożywna.