Sałatki/ Sałatki bezmięsne/ Sałatki mięsne

Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem

Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem.

Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem podana z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku. Pyszna i lekka przekąska, idealna na drugie śniadanie do pracy.

Zielona sałatka z awokado, jajkiem i kurczakiem

Drukuj przepis
Ilość porcji: 2

Składniki

  • -2 garści rukoli
  • -4 jajka (ugotowane na twardo)
  • -1 awokado
  • -200 g piersi z kurczaka
  • -sól, pieprz, ostra papryka, curry
  • -80 g sera feta
  • Sos:
  • -5 łyżek jogurtu greckiego
  • -1 łyżka majonezu
  • -1 ząbek czosnku
  • -koperek
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Jajka kroimy wzdłuż na 4 części. Awokado kroimy na kawałki, ser feta w kostkę. Pierś z kurczaka delikatnie rozbijamy, wierzch posypujemy przyprawami. Patelnię mocno rozgrzewamy z dodatkiem oleju. Przesmażamy na niej pierś z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Odkładamy, po lekkim przestudzeniu mięso kroimy na kawałki.

Na talerzu układamy rukolę, na wierzchu układamy wszystkie składniki. Wierzch polewamy sosem.

Sos:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    CookUp
    28 kwietnia 2018 at 13:53

    Ta sałatka wygląda jak wiosna, a smakuje pewnie jak majowy weekend! <3 Przepis idealny! 🙂

  • Reply
    Justyna Nidzicka
    2 maja 2018 at 10:44

    Przepięknie wygląda ta sałatka! 🙂 Już nie mogę się doczekać, aż ją przygotuję w domu 🙂

  • Zostaw komentarz

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Search

    Wszystkie...

    Generic filters
    Filter by Custom Post Type