Pyszne, puszyste bułeczki z dodatkiem ziarenek z ziołami. Idealne pieczywo na śniadanie czy kolacje. Najlepsze świeże, zaraz po upieczeniu z dodatkiem masła, zachęcam do spróbowania u siebie 🙂
Ziołowe bułeczki
Drukuj przepisSkładniki
- -580 g mąki pszennej
- -15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
- -190 ml wody
- -2 płaskie łyżki cukru
- -80 g masła
- -2 jajka
- -szczypta soli
- -2 łyżki ziaren (słonecznik, sezam)
- Dodatkowo:
- -jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek
- -siemię lniany lub mak do posypania bułeczek
Przygotowanie
W miseczce umieszczamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut (drożdże suszone dodajemy bezpośrednio do mąki). Masło roztapiamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, roztopione masło, jajka, sól i ziarenka. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy bułeczki spłaszczając ciasto, brzegi zlepiamy niczym sakiewkę i układamy łączeniem do dołu. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym lub makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Szefowa w swojej kuchni ;-)
12 grudnia 2014 at 15:42Domowe pieczywo jest najlepsze! 🙂
Marta
16 grudnia 2014 at 23:25Jestem tego samego zdania! 🙂
Obżarciuch
15 grudnia 2014 at 10:54smakowite 🙂 pozdrawiam!
Marta
16 grudnia 2014 at 17:26Dzięki. Ja rowniez pozdrawiam:)
Konczi i Szpileczka
19 grudnia 2014 at 23:29Apetycznie wyglądają te bułeczki!