Śledzie w sosie salsa
Już niedługo na naszym wigilijnym stole zagoszczą dania rybne. Ja mam dziś dla was przepis na śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw, które idealnie sprawdzą się w formie przystawki. Są bardzo smaczne. Jestem pewna, że wam również zasmakują tak jak mi.
Śledzie salsa
Drukuj przepisSkładniki
- -500 g płatów śledziowych
- -2 marchewki
- -1 czerwona papryka
- -1 duża cebula
- -2 łyżki oleju
- -190 g koncentratu pomidorowego
- -2-3 łyżki octu
- -3 łyżki miodu
- -pieprz
- -3/4 szklanki wody
Przygotowanie
Śledzie przekładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, śledzie płuczemy i dobrze odsączamy z nadmiaru wody. Kroimy na cienkie kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie pół plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, dobrze myjemy i kroimy w paseczki.
W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy chwilkę do zeszklenia (pilnujemy aby się nie przypaliła, ma się tylko lekko zeszklić). Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę, smażymy około 5 minut. Następnie warzywa zalewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet oraz miód. Gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie miodem gdy zalewa okaże się zbyt kwaśna. Garnek zestawiamy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Do zimnej zalewy przekładamy wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy. Przekładamy do salaterki i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego 🙂
7 komentarzy
Marzena
16 grudnia 2015 at 20:02Bardzo fajna propozycja na świąteczny stół 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
16 grudnia 2015 at 23:23Pyszny pomysł na śledzie 🙂
Iwona
30 stycznia 2016 at 19:30Moje ulubione śledzie. Teraz spróbuję z Pani przepisu 🙂
Asia
9 września 2016 at 20:12Pycha! Dopiero zrobiłam, więc jeszcze smaki się nie przegryzły, a I tak jest bomba! Jutro pewnie będą jeszcze lepsze:)
Martyna
19 grudnia 2017 at 08:21prze-pysz-ne !!!! 🙂
Natalia
22 grudnia 2017 at 10:13Śledzie solone czy marynowane? ☺
Marta
22 grudnia 2017 at 13:13Śledzie solone.