Dania obiadowe/ Makarony

Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową

Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam 🙂

karbonarakarbonara2

Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -400 g makaronu spaghetti
  • -300 g boczku
  • -2 cebule
  • -1 ząbek czosnku
  • -2 duże cukinie
  • -4 duże jajka
  • -80 ml śmietany kremówki (18 %)
  • -100 g sera żółtego
  • -sól, pieprz
  • -tymianek, oregano

Przygotowanie

Jajka mieszamy z śmietanką i startym serem. Cukinię kroimy w cienkie plasterki następnie w paseczki. Boczek kroimy w cienkie paseczki, smażymy na patelni. Po kilku minutach dodajemy cebulę i czosnek drobno posiekany. Smażymy razem i po chwili dodajemy cukinię. Dusimy do miękkości. Wrzucamy makaron, mieszamy z warzywami i boczkiem. Dodajemy masę jajeczną, patelnię ściągamy z ognia i mieszamy (uważamy aby nie zrobiła się jajecznica). Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz oregano.

Podajemy od razu.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.