Przetwory

Chutney śliwkowy

Chutney śliwkowy to połączenie słodkich śliwek z dodatkiem cebuli, octu jabłkowego oraz przypraw. Jest doskonałym dodatkiem do mięs pieczonych, kanapek z wędliną oraz serów. Smakuje wybornie. Przepis znalazłam tutaj.

Chutney śliwkowyChutney śliwkowy

Chutney śliwkowy

Drukuj przepis

Składniki

  • -1 kg cebuli
  • -1 kg śliwek
  • -ok 400–450 g cukru*
  • -sok z 1 cytryny
  • -1/2 szklanki rodzynek
  • -1/2 szklanki wody
  • -ok. 150 ml octu jabłkowego
  • -1,5 łyżeczki cynamonu
  • -1 łyżeczka imbiru
  • -2 goździki
  • *cukier dodawajcie stopniowo, dużo zależy od śliwek i cebuli, możliwe, że wykorzystacie tylko połowę!

Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, śliwki myjemy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Przekładamy do wysokiej patelni lub garnka z wysokim dnem.

Dodajemy ocet, sok z cytryny, wodę, przyprawy, cukier, rodzynki i żurawinę. Stawiamy na ogień i dusimy pod przykryciem 40 minut.

Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i smażymy dalej na niewielkim ogniu, do zredukowania większości soku. Gdy chutney będzie już gęsty to przekładamy go do wyparzonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    14 września 2014 at 13:50

    Pyszna propozycja, świetny dodatek do mięs 🙂

    • Reply
      Marta
      15 września 2014 at 23:35

      Jest pyszny, polecam 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.