Bułki/ Śniadania i kolacje

Pyszne bułeczki na śniadanie

Bułeczki pełnoziarniste upieczone w foremkach do muffinek. Są małe, pyszne i chrupiące. Wieczorem przygotowujemy ciasto, wkładamy je na noc do lodówki. Następnego dnia rano wystarczy wstawić foremki z ciastem do piekarnika i bułeczki na śniadanie gotowe. Polecam Wam ten prosty i smaczny przepis.

Pyszne bułeczki na śniadaniePyszne bułeczki na śniadanie

Pyszne bułeczki na śniadanie

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -100 g mąki jasnej pszennej
  • -100 g mąki orkiszowej graham (ja dałam żytnią)
  • -100 g mąki razowej pszennej
  • -300 ml ciepłej wody
  • -15 g drożdży świeżych (lub 7 g drożdży instant)
  • -1/2 łyżeczka soli
  • -szczypta cukru
  • -50 g żurawiny
  • -30 g sezamu
  • -nasiona wg uznania, po łyżce : ja dałam siemię lniane, oraz pestki dyni i słonecznika

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie ze szczyptą cukru. Wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki.

Wszystko mieszamy i wstawiamy na noc do lodówki przykrywając wierzch folią.

Rano wyjmujemy miskę z lodówki, mieszamy, nakładam do foremek silikonowych, wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temp. 180°C. Od chwili zagrzania pieczemy ok. 25 minut.

Smacznego:)

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.