Sernik na zimno z truskawkami to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Twaróg z dodatkiem śmietany z nutką cytrynowej skórki dodaje mu niepowtarzalny smak. Ja swój sernik zrobiłam z truskawkami, ale równie dobrze pasują tutaj brzoskwinie z puszki lub inne owoce. Przepis znalazłam tutaj.
Sernik na zimno z truskawkami
Drukuj przepisSkładniki
- Spód:
- -150 g pokruszonych biszkoptów
- -100 g masła, rozpuszczonego
- Masa serowa:
- -500 g twarogu, zmielonego trzykrotnie
- -250 g cukru pudru
- -sok z połowy cytryny
- -otarta skórka z połowy cytryny
- -20 g żelatyny
- -100 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
- -150 g jogurtu naturalnego
- -300 ml śmietany kremówki 30%
- Dodatkowo:
- - 2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wody
- - dowolne owoce (np. truskawki, maliny, brzoskwinie)
Przygotowanie
Spód:
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy, wyrównać.
Masa serowa:
Zmiksować twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać, lekko ostudzić, połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej. Dokładnie wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy twarogowej i dokładnie wymieszać. Masę serową przełożyć do formy z ciastem, wyrównać, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia.
Na serniku ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.
Smacznego 🙂
2 komentarze
naleśniki z serem
14 czerwca 2015 at 20:52Twoja sernik wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂
Ilena
24 września 2020 at 13:49Moje ulubione ciasto deserowe. Uwielbiam jak jest z galaretka wiśniową lub cytrynową czy pomarańczową. Też są różne sposoby na jego wykonanie ja robię je miej więcej tak https://infomiasto.eu/przepis-jak-zrobic-sernik-na-zimno/ choć niestety nie zawsze wychodzi co do konsystencji, może to zależy od sera.