Pani Walewska to ciasto zwane również pychotką. Kruche placki z bakaliami oraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało się hitem w moim domu i jest przygotowywane na różnego rodzaju święta, imprezy. Jest przepyszne, polecam każdemu szczególnie tym co jeszcze o tym cieście nie słyszeli 🙂
Pani Walewska
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto kruche:
- -300 g mąki pszennej
- -1 kostka masła
- -pół szklanki cukru pudru
- -4 żółtka
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- -500 g powideł śliwkowych
- -150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- -200 g rodzynek
- -10 łyżek cukru pudru do piany
- -90 g płatków migdałowych
- Beza:
- -4 białka
- -10 łyżek cukru pudru
- Krem:
- -2 szklanki mleka
- -1 budyń waniliowy (40 g)
- -1 kostka masła (200 g)
- -1 łyżka cukru waniliowego
- -1/2 szklanki cukru pudru
- -1 kieliszek spirytusu (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ciasto kruche:
Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i przełożyć na dwie identyczne blachy.
Na każde ciasto rozsmarować po 250 g powideł śliwkowych. Następnie posypać po połowie rodzynek i orzechów.
Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić cukrem. Rozłożyć po połowie na dwóch plackach. Na jednym placku rozłożyć dodatkowo płatki migdałowe.
Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni.
Krem:
Z mleka i budyniu ugotować masę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrami, dodawać stopniowo masę budyniową. Całość ucieramy na pulchną i gładką masę. Dodać spirytus i wymieszać.
Wykonanie:
Gotowe placki przełożyć masą. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.
Smacznego 🙂
9 komentarzy
Marzena
12 października 2014 at 21:50Pychota. Już kiedyś robiłam to ciacho i jest rewelacyjne. Muszę koniecznie znowu je zrobić 🙂
Marta
14 października 2014 at 17:11Nic dziwnego, że ktoś nazwał je pychotką 🙂
kulinarna148
13 października 2014 at 17:04Wygląda bardzo apetycznie i pewnie też tak samo smakuje.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Marta
14 października 2014 at 17:13Ciasto godne polecenia 🙂
Dziękuję, na pewno zajrzę 🙂 Pozdrawiam
BETINA
13 października 2014 at 17:49Cud ,miód??.wygląda rewelacyjnie ??.i znając życie smakowicie smakuje
http://bit.ly/pakietmedyczny
Marta
14 października 2014 at 17:14Dziękuje 🙂 Ciasto jest rewelacyjne w smaku 🙂
gin
13 października 2014 at 22:18Ja słyszałam, ale nigdy nie robiłam. Chyba czas nadrobić zaległości 🙂
Marta
14 października 2014 at 17:05Zachęcam do zrobienia Pani Walewskiej 😉 Na pewno Ci posmakuje 🙂
Marta
1 lutego 2019 at 10:28Ciasto perfekcyjne. Jak nigdy z imienin zniknęła prawie cała blaszka Pani Walewskiej;)