Od dłuższego czasu nie kupuję pieczywa w sklepie tylko sama wypiekam bułki, bagietki czy chleby. Domowe pieczywo jest najlepsze a przede wszystkim zdrowsze. Wiadomo, że czasem zdarzy się, że z braku czasu jestem zmuszona kupić na szybko jakieś bułki w sklepie ale to są wyjątki 🙂 Tym razem upiekłam domowe kajzerki. Zapraszam 🙂
Kajzerki
Drukuj przepisSkładniki
- -350 g mąki pszennej
- -60 g mąki ziemniaczanej
- -20 g cukru
- -1,5 łyżeczki soli
- -1 jajko
- -230 ml mleka
- -30 g świeżych drożdży
- -40 g miękkiego masła
- Dodatkowo:
- -jajko wymieszane z łyżką mleka (do posmarowania bułek)
- -sezam lub siemię lniane (do posypania bułek)
Przygotowanie
Mąki przesiewamy, mieszamy razem z cukrem i solą.
Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, wymieszać. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść miękkie i sprężyste ciasto.
Z ciasta uformować kulę, posmarować ją delikatnie olejem roślinnym lub dodatkowym, roztopionym masłem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 porcji o wadze 70-80 g.
Z każdej formować wałek ciasta o długości 30 cm.
Trzymając koniec wałka, zrobić podwójną pętelkę na wałku (z ciasta), zawijając oba końce pod spód.
Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st C.
Kajzerki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać ziarnami.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut.
Smacznego:)
1 Komentarz
Anna
8 grudnia 2018 at 22:55Bułeczki przepyszne. Polecam.