Przedstawiam Wam moją wariację naleśników na słodko z dodatkiem domowego masła orzechowego, bananów i nutelli. Są słodkie i bardzo smaczne. Polecam jako śniadanie lub podwieczorek dla dzieci jak i rodziców, wszystkim będą smakować bez wyjątku 🙂 Domowe masło orzechowe jest pyszne zarówno do naleśników jak i na kanapki.
Naleśniki z masłem orzechowym, bananami i nutellą
Drukuj przepisSkładniki
- Naleśniki:
- -1 jajko
- -pół szklanki mleka
- -pół szklanki wody gazowanej
- -szklanka mąki pszennej
- -szczypta soli
- Masło orzechowe:
- -200 g orzeszków ziemnych (prażonych, nie solonych)
- -szczypta soli
- -1 łyżeczka miodu
- Dodatkowo:
- -2-3 banany
- -nutella
- -posiekane orzechy do posypania naleśników, np. włoskie
Przygotowanie
Naleśniki:
Jajka i mleko mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, miksujemy. Dolewamy wodę i miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 min.
W małym rondelku rozgrzewamy niewielką ilość masła. Rozgrzaną patelnię smarujemy pędzelkiem zamoczonym w roztopionym maśle. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor. Gdy ciasto będzie zbyt gęste wystarczy dodać odrobinę mleka i wymieszać.
Masło orzechowe:
Orzechy przekładamy do blendera lub malakser i miksujemy na najwyższych obrotach przez około 15 minut aż uzyskamy kremową i gładką konsystencje. Masło solimy do smaku dodając również miód.
Tak przygotowanym masłem smarujemy naleśniki a resztę możemy przełożyć do słoiczka i przetrzymywać w lodówce do miesiąca. Jeśli po jakimś czasie wydzieli się olej wystarczy całość przemieszać łyżką.
Wykonanie:
Na połowie każdego placka smarujemy cienką warstwę masła orzechowego, układamy na nim plasterki banana. Składamy je w trójkąty. Każdy naleśnik polewamy nutellą i posypujemy posiekanymi orzechami np. włoskimi.
Podajemy.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
Marzena
19 listopada 2014 at 11:33Marto ale bym zjadła takie naleśniki 🙂 i to teraz 🙂
Marta
19 listopada 2014 at 15:48Proszę, częstuj się 🙂 Smacznego 🙂
Aga w kuchni
20 listopada 2014 at 08:52ale bym zjadła na śniadanko 🙂
domowacukierniaewy.blox.pl
20 listopada 2014 at 22:16Tymi naleśniki zdecydowanie kupiłaś moje kubki smakowe! 🙂
Ewa
2 lipca 2017 at 19:42Dziś robiłam- PYSZNE! Polecam przepis.