Pyszny przepis na łososia w ostrej marynacie, która nadaje mu wyrazistego smaku. Szybki i prosty w wykonaniu. Ulubiony łosoś mojego męża. Polecam.
Łosoś w ostrej marynacie
Drukuj przepisSkładniki
- -filet z łososia około 300 g
- marynata:
- -2 łyżki ketchupu pikantnego
- -2 łyżki sosu sojowego
- -pół łyżki cukru trzcinowego
- -2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- -sól, pieprz
- -2 łyżki oliwy z oliwek
- -ostra papryka (wg uznania)
- -odrobina papryczki chilli
- Dodatkowo:
- -grillowane warzywa np. cukinia
- -sos koperkowo - czosnkowy
Przygotowanie
Zdejmujemy skórę z łososia, kroimy go wzdłuż na 4-5 cienkich kawałków.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, dodajemy do niej łososia i dokładnie marynujemy rybę. Odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i smażymy rybę po ok. 4 minuty z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Brak komentarzy