Ciastka

Florentynki

Pyszne ciasteczka pełne bakalii, które uzależniają w smaku. Są chrupiące i lekkie. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam każdemu.

Florentynki

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -50 g kandyzowanych truskawek
  • -50 g rodzynek
  • -50 g żurawiny
  • -50 g skórki kandyzowanej
  • -100 g płatków migdałowych
  • -100 g ziaren: słonecznika, sezamu
  • -50 g mąki pszennej
  • -120 g masła
  • -120 g cukru
  • -50 ml śmietany kremówki 30 %

Przygotowanie

W małym rondelku umieszczamy masło z cukrem. Stawiamy na gaz i podgrzewamy do rozpuszczenia się masła i części cukru (cały cukier się nie rozpuści). Zdejmujmy z ognia, dodajemy śmietanę kremówkę, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Truskawki kandyzowane kroimy na mniejsze części, przekładamy do miski. Dodajemy resztę bakalii oraz mąkę pszenną. Mieszamy, dodając przestudzone masło z cukrem. Mieszamy do połączenia. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę układamy płaską łyżką w odstępach od siebie, spłaszczając ją łyżką.

Pieczemy w temp. 160 stopni przez około 15 minut do złotego koloru. Ciastka powinny się lekko rozpłynąć podczas pieczenia, a kiedy ich brzegi będą lekko brązowe, są gotowe. Wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłe wycinać okrągłą foremką do ciastek (dzięki temu będą idealnie okrągłe), pozostawić na blaszce do przestudzenia (dopiero wtedy się skleją).

Przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Tomek Bielany
    8 grudnia 2014 at 00:29

    Bardzo fajny przepis, jedyna sugestia to postaraj się o lepsze zdjęcia, a blog będzie na pewno jeszcze lepiej odwiedzany.

    • Reply
      Marta
      9 grudnia 2014 at 13:25

      Dzięki za opinie :-), cały czas pracuję nad poprawą zdjęć, ale w domowych warunkach trudno czasami o dobre światło. Z czasem chyba będę musiała zainwestować w jakąś dobrą lampę :-).

  • Reply
    http://cynamon.net.pl
    8 grudnia 2014 at 21:04

    Świetna przekąska!

    • Reply
      Marta
      10 grudnia 2014 at 01:56

      Takie ciasteczka to świetna alternatywa dla słodyczy 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.