Pyszne ciasteczka pełne bakalii, które uzależniają w smaku. Są chrupiące i lekkie. Idealne do kawy lub herbaty. Polecam każdemu.
Florentynki
Drukuj przepisSkładniki
- -50 g kandyzowanych truskawek
- -50 g rodzynek
- -50 g żurawiny
- -50 g skórki kandyzowanej
- -100 g płatków migdałowych
- -100 g ziaren: słonecznika, sezamu
- -50 g mąki pszennej
- -120 g masła
- -120 g cukru
- -50 ml śmietany kremówki 30 %
Przygotowanie
W małym rondelku umieszczamy masło z cukrem. Stawiamy na gaz i podgrzewamy do rozpuszczenia się masła i części cukru (cały cukier się nie rozpuści). Zdejmujmy z ognia, dodajemy śmietanę kremówkę, odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Truskawki kandyzowane kroimy na mniejsze części, przekładamy do miski. Dodajemy resztę bakalii oraz mąkę pszenną. Mieszamy, dodając przestudzone masło z cukrem. Mieszamy do połączenia. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Masę układamy płaską łyżką w odstępach od siebie, spłaszczając ją łyżką.
Pieczemy w temp. 160 stopni przez około 15 minut do złotego koloru. Ciastka powinny się lekko rozpłynąć podczas pieczenia, a kiedy ich brzegi będą lekko brązowe, są gotowe. Wyjmujemy z piekarnika, jeszcze ciepłe wycinać okrągłą foremką do ciastek (dzięki temu będą idealnie okrągłe), pozostawić na blaszce do przestudzenia (dopiero wtedy się skleją).
Przechowywać do 10 dni w szczelnym pojemniku.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Tomek Bielany
8 grudnia 2014 at 00:29Bardzo fajny przepis, jedyna sugestia to postaraj się o lepsze zdjęcia, a blog będzie na pewno jeszcze lepiej odwiedzany.
Marta
9 grudnia 2014 at 13:25Dzięki za opinie :-), cały czas pracuję nad poprawą zdjęć, ale w domowych warunkach trudno czasami o dobre światło. Z czasem chyba będę musiała zainwestować w jakąś dobrą lampę :-).
http://cynamon.net.pl
8 grudnia 2014 at 21:04Świetna przekąska!
Marta
10 grudnia 2014 at 01:56Takie ciasteczka to świetna alternatywa dla słodyczy 🙂