Kapuśniaczki czyli małe drożdżowe bułeczki nadziane farszem z kapusty i grzybów. Najlepiej smakują z miseczką ciepłego barszczu. Są bardzo smaczne. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Można je również przygotować z innym, ulubionym farszem. Polecam każdemu 🙂
Kapuśniaczki
Drukuj przepisSkładniki
- Ciasto:
- -20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- -350 g letniego mleka
- -pół łyżki cukru
- -60 g roztopionego masła
- -2 łyżeczki soli
- -2 duże jajka
- -560 g mąki pszennej
- Nadzienie:
- -1 kg kapusty kiszonej
- -100 g suszonych grzybów leśnych
- -2 cebule
- -kminek
- -łyżka majeranku
- -sól i pieprz, do smaku
- Dodatkowo:
- -50 g masła (wcześniej roztopionego i przestudzonego)
- -nasionka kminku do posypania (lub czarnuszki)
Przygotowanie
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka, dodać pół łyżki cukru, wymieszać i odstawić na 10 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła i jajkami. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać rozczyn z drożdży oraz resztę składników. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do podwojenia objętości (przykryte ściereczką).
Nadzienie:
Kiszoną kapustę przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do jej pokrycia. Gotujemy na małym ogniu do miękkości (około 2 godziny). Odstawić do ostygnięcia, odcedzić na sitku i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Drobno pokroić.
Suszone grzyby namoczyć dzień wcześniej w wodzie (można również namoczyć je na około 3 godziny). Następnego dnia gotować na małym ogniu przez około godzinę do miękkości. Odcedzić, ostudzić i drobno pokroić.
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na patelni do lekkiego zeszklenia.
W misce mieszamy kapustę, grzyby i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy również kminek i majeranek. Mieszamy.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na rozmiar mniej więcej 25 x 45 cm. Kroimy nożem wzdłuż na pół. Na każdej połowie ciasta rozłożyć 1/4 nadzienia (czyli łącznie połowę nadzienia). Każdą połowę ciasta zwinąć w rulonik. W taki sam sposób postąpić z drugą, odłożoną częścią ciasta. Ruloniki pokroić po lekkim skosie ostrym nożem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości.
Następnie posmarować roztopionym masłem i posypać kminkiem.
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Smacznego 🙂
5 komentarzy
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
7 stycznia 2015 at 12:00Bardzo fajnie nadziane, widać, ze ciasto jest bardzo delikatne i mięciutkie 🙂
Marta
7 stycznia 2015 at 15:34Robiłam je również w wersji ze szpinakiem dla mojej córci i były równie pyszne 😉
Marzena
7 stycznia 2015 at 15:10Uwielbiam te smaki. Zjadłabym bo zgłodniałam bardzo i barszczyk do tego bym wypiła 🙂 pyszności 🙂
Marta
7 stycznia 2015 at 15:32Co prawda nie ma już u mnie kapuśniaczków ale mam za to pyszny barszcz czerwony wiec zapraszam na obiad 🙂
Obiad gotowy!
7 stycznia 2015 at 16:30Bardzo apetyczne! uwielbiam różne paszteciki i bułeczki z kapustą, chętnie bym skusiła się na Twoje;)