Dania obiadowe/ Zupy

Chłodnik na botwince

Chłodnik z botwinki to idealne danie na upalne dni. Delikatny i bardzo smaczny. Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz.

Chłodnik na botwinceChłodnik na botwince

Chłodnik na botwince

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • - 1 l kefiru
  • -1/2 litra śmietany
  • -1 pęczek botwinki
  • -1 ogórek
  • -kilka rzodkiewek
  • -2-3 ząbki czosnku
  • -1 pęczek koperku
  • -sok z 1/2 cytryny
  • -1/2 łyżeczki cukru
  • -sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • -jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

Botwinkę dokładnie myjemy. Łodyżki z liśćmi posiekać w drobne paski, podobnie zrobić z buraczkami. Do odrobiny zagotowanej wody dodać pół łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. 

Dorzucić posiekaną botwinę. Gotować do miękkości, po czym wystudzić, umieszczając garnek w misce z wodą i lodem.

Kefir wymieszać ze śmietaną, dorzucić ogórek pokrojony w kosteczkę, posiekane w półtalarki rzodkiewki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dobrze schłodzoną botwinkę oraz pęczek drobno pokrojonego koperku. 

Chłodzić ok. 1/2 godziny w lodówce, podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.