Boże Narodzenie/ Ciasta/ Tarty i ciasta kruche

Pleśniak

Pleśniak to połączenie kruchego ciasta z kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i słodkiej bezy. Pamiętam je z dzieciństwa, kiedy piekła je moja mama. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu a co najważniejsze bardzo smaczne. Idealnie pasuje z filiżanką ciepłej herbaty. Przepis pochodzi z starego zeszytu mojej mamy.

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • -3,5 szklanki mąki (500 g)
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -250 g masła lub margaryny
  • -5 żółtek
  • -pół szklanki cukru
  • -2 łyżki kakao
  • Piana z białek:
  • -5 białek
  • -3/4 szklanki cukru
  • -łyżka mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Część zwykłą i kakaową owijamy w folię spożywczą i przekładamy do zamrażalnika do czasu kiedy ciasto stwardnieje. Pozostałą część wykładamy na dnie blaszki. Smarujemy ją dżemem. Schłodzone i twarde ciasto (kakaowe) ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio nad blaszką.

Pianę z białek ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Pianę przekładamy na blaszkę, wyrównujemy. Na sam wierzch ścieramy ostatnią część ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-60 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    Marzena
    23 stycznia 2015 at 11:02

    Pyszne ciacho 🙂 bardzo je lubię 🙂 miłego dnia 🙂

  • Reply
    gin
    24 stycznia 2015 at 18:25

    Wygląda znakomicie 🙂

  • Reply
    Przepisy
    6 czerwca 2017 at 23:41

    Pleśniak to jeden z moich ulubionych ciast, polecam wszystkim 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.