Pleśniak to połączenie kruchego ciasta z kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i słodkiej bezy. Pamiętam je z dzieciństwa, kiedy piekła je moja mama. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu a co najważniejsze bardzo smaczne. Idealnie pasuje z filiżanką ciepłej herbaty. Przepis pochodzi z starego zeszytu mojej mamy.
Pleśniak
Drukuj przepisSkładniki
- Kruche ciasto:
- -3,5 szklanki mąki (500 g)
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- -250 g masła lub margaryny
- -5 żółtek
- -pół szklanki cukru
- -2 łyżki kakao
- Piana z białek:
- -5 białek
- -3/4 szklanki cukru
- -łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- -słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 równe części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Część zwykłą i kakaową owijamy w folię spożywczą i przekładamy do zamrażalnika do czasu kiedy ciasto stwardnieje. Pozostałą część wykładamy na dnie blaszki. Smarujemy ją dżemem. Schłodzone i twarde ciasto (kakaowe) ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio nad blaszką.
Pianę z białek ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijamy. Pianę przekładamy na blaszkę, wyrównujemy. Na sam wierzch ścieramy ostatnią część ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-60 minut.
Smacznego 🙂
3 komentarze
Marzena
23 stycznia 2015 at 11:02Pyszne ciacho 🙂 bardzo je lubię 🙂 miłego dnia 🙂
gin
24 stycznia 2015 at 18:25Wygląda znakomicie 🙂
Przepisy
6 czerwca 2017 at 23:41Pleśniak to jeden z moich ulubionych ciast, polecam wszystkim 🙂